A Facebook kényszeres függőségi tüneteket okoz nyolcból egy felhasználójánál

INTERNET
2021 november 06., 12:51
comments 4

A Wall Street Journal a lap birtokába jutott dokumentumok alapján arról ír, hogy a Facebook egyik, 2019-ben feloszlatott belső vizsgálati egysége ijesztő dolgokat állapított meg a közösségi oldal felhasználóira gyakorolt hatásáról.

A belső kutatás legfontosabb megállapítása az volt, hogy nyolcból egy felhasználó - ez esetben ez 360 millió embert jelent - kényszeres megrögzöttséggel használja az oldalt, miközben problémákat tapasztal az alvásban, a munkahelyi boldogulásban, a gyereknevelésben és a személyes kapcsolataikban is. Ezeket a tüneteket szokás internetfüggésnek nevezni. A kutatásban megkérdezett júzerek úgy értékelték, hogy bár minden közösségi oldal arra hajt, hogy a felhasználói visszajárjanak, a Facebook ebből a szempontból rosszabb bármelyik konkurensénél.

A kutatás elkészülte után beépítettek a Facebookba néhány olyan választási lehetőséget, amik lehetővé tették, hogy a júzerek kevesebb értesítést kapjanak, a felhasználók jóllétével foglalkozó szervezeti egységet azonban 2019-ben megszüntették.

Az eredeti tanulmány szerzői szerint a júzereik egy része képtelen ellenőrzése alatt tartani az oldalon eltöltött időt, ami az egész életükre kihat, de úgy fogalmaztak, hogy ez szerintük klinikai értelemben nem függés, mert nem úgy hat az agyra, mint a kábítószerezés, az alkoholizmus vagy a szerencsejátékfüggőség.

A kényszeres facebookozás ezzel együtt csökkenti az érintettek produktivitását, annyiszor csekkolják az értesítéseiket napközben - állapította meg a kutatócsoport. A Facebookkal összefüggő alvásproblémáknak három oka van: a függők eleve későn fekszenek le a sok fb-csekkolás miatt, aztán gyakran nehezen alszanak el az imént megnézett, felzaklató posztok miatt, majd gyakran felriadnak, de nehezen alszanak vissza, mert ilyenkor is kényszeresen ellenőrzik, nem kaptak-e értesítést. Érzelmi és szülő-gyerek kapcsolataik is kárát látják a dolognak.

Az Fb kutatói ezen a ponton megjegyezték, hogy szerintük nem bizonyított az oksági összefüggés a mértéktelenül facebookozók ilyen tünetei és a facebookozás között. Vagyis szerintük például nem világos, hogy a hardcore júzerek azért alszanak-e kevesebbet, mert sokat facebookoznak, vagy azok facebookoznak még éjszaka is, akiknek alvásproblémáik vannak és emiatt idegesek, amit facebookozással enyhítenek. Ennek bizonyításához további kutatásokra lenne szükség - mondták ki, de ezek után feloszlatták a csapatukat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.