Illegálisan lőttek védett madarakat a Tisza-tó kiemelten védett holtágánál

2021 november 6., szombat 7:27
5

Katonai rohamcsónakból eszkábált vízi vadászlest, töltényhüvelyeket, lelőtt védett csörgőrécét és kis kárókatonát, illetve egy vadászható tőkés réce tetemét találták meg egy civil szervezet tagjai, miután lakossági bejelentéseket hallva, kamerával eveztek ki a Tisza-tó Hód nevű holtágához - írja a Népszava.

Ilyen szép a védett csörgőréce, amíg meg nem dolgozzák söréttel. Fotó: By Shantanu Kuveskar - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=78923110

A szervezet a tiszafüredi Magyar Környezetgazdálkodási és Vidékfejlesztési Társaság. Kiss Balázs elnök szerint a tetemek állapota alapján nem egy alkalommal vadászhattak ólomsöréttel a helyszínen, ami vizes élőhelyen eleve tiltott lőszer. A lelőtt madarakat megröntgeneztették, így bizonyosodott be, hogy azokat ólomsöréttel ejtették el.

Az egyesület az ügyben feljelentést tett. A Népszava - egyéb bizonyíték említése nélkül - azt írja, hogy

“A környékbeliek úgy tudják, egy helyi vadásztársaság értékesíthette a tőkésrécék kilövését olasz magánszemélyeknek, ám eközben fokozottan védett madarak is áldozatul estek a vadászatnak.”

A helyszínen talált lőszerek mindenestre olasz gyártmányúak voltak.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt