Illegálisan lőttek védett madarakat a Tisza-tó kiemelten védett holtágánál

ÁLLAT
2021 november 06., 07:27
comments 5

Katonai rohamcsónakból eszkábált vízi vadászlest, töltényhüvelyeket, lelőtt védett csörgőrécét és kis kárókatonát, illetve egy vadászható tőkés réce tetemét találták meg egy civil szervezet tagjai, miután lakossági bejelentéseket hallva, kamerával eveztek ki a Tisza-tó Hód nevű holtágához - írja a Népszava.

photo_camera Ilyen szép a védett csörgőréce, amíg meg nem dolgozzák söréttel. Fotó: By Shantanu Kuveskar - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=78923110

A szervezet a tiszafüredi Magyar Környezetgazdálkodási és Vidékfejlesztési Társaság. Kiss Balázs elnök szerint a tetemek állapota alapján nem egy alkalommal vadászhattak ólomsöréttel a helyszínen, ami vizes élőhelyen eleve tiltott lőszer. A lelőtt madarakat megröntgeneztették, így bizonyosodott be, hogy azokat ólomsöréttel ejtették el.

Az egyesület az ügyben feljelentést tett. A Népszava - egyéb bizonyíték említése nélkül - azt írja, hogy

“A környékbeliek úgy tudják, egy helyi vadásztársaság értékesíthette a tőkésrécék kilövését olasz magánszemélyeknek, ám eközben fokozottan védett madarak is áldozatul estek a vadászatnak.”

A helyszínen talált lőszerek mindenestre olasz gyártmányúak voltak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.