Robbanószerekkel megpakolt drón támadt az iraki miniszterelnök otthonára

külföld
2021 november 7., 6:18

Robbanóanyaggal megrakott drónnal támadták meg vasárnap hajnalban az iraki miniszterelnök rezidenciáját Bagdadban, de a politikus sértetlenül megúszta a merényletkísérletet - közölte az iraki hadsereg.

Musztafa al-Kádimi a támadást követően Twitteren tudatta, hogy jól van, egyúttal nyugalomra szólított fel. Médiajelentések szerint kórházba szállították, 7 testőre pedig sérüléseket szenvedett, amikor a két drón támadásba lendült.

photo_camera A kormány által közzétett fotón a megrongált rezidencia látható Fotó: HANDOUT/AFP

Az úgynevezett zöld zónában található kormányfői rezidencia közelében kormányépületek és nagykövetségek is találhatók, nyugati diplomaták pedig több robbanásról és fegyverropogásról számoltak be az éjszaka folyamán. Az Egyesült Államok elítélte a támadást, és felajánlotta segítségét a tettesek felkutatására.

A támadás elkövetőjeként egyelőre egyetlen fegyveres csoport sem jelentkezett. A zöld zónánál az elmúlt hetekben Iránnal szövetséges milíciák tagjai tiltakoztak az előző havi parlamenti választás eredménye ellen, mert a voksolást követően meggyengültek pozícióik az ország törvényhozásában.

photo_camera Zöld zóna november 7-én Fotó: SABAH ARAR/AFP

A kémfőnökből lett miniszterelnök tavaly alakított kormányt, szerepét sokan úgy írják le, mint aki próbál közvetíteni a térségben érdekelt két erős játékos, az USA és Irán között. (AP, BBC, MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt