110 ezer euró kártérítést kap egy „szélturbina szindrómától” szenvedő pár Franciaországban

környezet
2021 november 08., 16:34
comments 3

Száztíz-ezer eurós kártérítést ítélt meg egy Toulouse-i bíróság Christel és Luc Fockaertnek, amiért egy házuktól kb. 700 méterre lévő szélturbina-farm két éven keresztül károsította az egészségüket - írja a Guardian. Az összeget a farmot üzemeltető három cégnek (Sasu, Margnes Energie és Sasu Singladou Energie) kell kifizetnie. A bíróság első fokon nem ítélt a házaspár javára, de fellebbeztek arra hivatkozva, hogy az általuk benyújtott szakértői vizsgálatok eredményét elutasította a bíróság, viszont a hatósági szakértő csak egy órát töltött a szóban forgó helyszínen.

Szélturbinák Franciaországban.
photo_camera Szélturbinák Franciaországban. Fotó: ERIC BERACASSAT/Hans Lucas via AFP

A szélturbinákat 2008-ban állították fel a Fontrieu-ben, Dél-Franciaországban lévő otthonuk közelében, de a problémák csak öt évvel később jelentkeztek, amikor kivágták a ház és a hat turbina közötti erdős részt. A párnál onnantól kezdve egy sor egészségi probléma jelentkezett: fejfájás, álmatlanság, szívritmus-zavarok, depresszió, szédülés, fülzúgás és hányinger. Emellett zajszennyezésről is beszámoltak, állításuk szerint olyan volt, „mintha egyfolytában menne egy mosógép”. A turbinák pedig olyan erős fehér fénnyel villogtak két másodpercenként, hogy egyfolytában égve kellett tartaniuk a kültéri lámpákat, hogy ellensúlyozni tudják valahogy.

2015-ben végül elköltöztek onnan, és nem sokkal később megszűntek a panaszaik. Az orvosok akkor rendben találták az egészségüket, de a bíróságon az egyik szakértő azt mondta, tudományos kutatások már beszámoltak a „turbina szindrómáról”. A Guardian ugyanakkor nem talált ilyen kutatást, sőt inkább csak olyanokat, amelyek azt hangsúlyozzák, hogy ez inkább szociológiai jelenség, és a tüneteket a szélturbinákhoz kapcsolódó negatív hírek idézik elő.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.