Koronavírus-számok Magyarországon 6/1/2022
Elhunytak + 40 Σ 46 547
Kórházban - 121 Σ 362
Fertőzöttek + 2 063 Σ 1 919 840
Tesztek 0 Σ 11 394 556
Oltottak + 608 Σ 6 410 059
A legújabb trendek

Szigorúbb szabályok vonatkoznak Ausztriában az oltatlanokra

2021 november 8., hétfő 6:00

A járványügyi helyzet romlása miatt Ausztriában hétfőtől szigorúbb szabályok vonatkoznak az oltatlanokra. Éttermekbe, mozikba, színházakba, szépség- és masszázsszalonokba, fitnesz- és sporttermekbe, szállodákba hétfőtől csak azokat engedik be, akiknél az oltás óta legfeljebb 9, a gyógyulás óta legfeljebb 6 hónap telt el, így már negatív PCR-teszttel sem elég a belépéshez. A munkahelyeken viszont továbbra is elég lesz a negatív koronavírusteszt felmutatása.

A 25 főnél nagyobb rendezvényekre is ezek a szabályok vonatkoznak, az 50 főnél nagyobbakat egy héttel korábban jelenteni is kell a hatóságnál. A 250 főnél nagyobbaknál pedig engedélyt is kell kérni.

Négyhetes átmeneti időszakra az osztrák hatóságok elismerik majd az első oltást is, de csak egy friss PCR-teszttel kiegészítve. Azután viszont már csak a teljes körű védettséget vagy gyógyulást veszik figyelembe.

Hétfőtől minden zárt helyen az FFP2-es kategóriájú védőmaszkok viselése lesz kötelező. Akár ötszáz eurós pénzbüntetésre számíthat az, aki megszegi az új járványügyi szabályokat.A szigorításokról a múlt pénteken döntött a kormány, ezért a hét végén hosszú sorok alakultak ki az oltóhelyeknél. Az egészségügyi minisztérium szerint csak szombaton 32 ezer oltást adtak be. A nagyobb bécsi oltóközpontoknál egy-másfél órás volt a várakozási idő.

Alexander Schallenberg kancellár szerint hat hét alatt aligha lesz olyan a helyzet, hogy a most életbe lépett intézkedéseket vissza lehessen vonni,

vagyis az új járványszabályok valószínűleg karácsonykor is érvényben lesznek.Szombaton rekordszámú, 9943 új fertőzöttet regisztráltak Ausztriában. Ez meghaladja a közel egy évvel ezelőtt, tavaly november 13-án bejegyzett eddigi legrosszabb adatot: aznap 9586 új fertőzöttet vettek nyilvántartásba. Vasárnap kevesebb, 8554 fertőzöttet vettek nyilvántartásba. A járvány kezdete óta Ausztriában 883 887 ember kapta el a vírust, és 11 502-en haltak bele a vírus okozta betegség szövődményeibe.

Ausztriában négy, az Európai Unióban engedélyezett vakcina van forgalomban. A 8,9 milliós országban több mint 5,6 millió ember esett át a teljes immunizáción, és már javában zajlik az emlékeztető oltások beadása. (ORF/MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt