A cseh államügyészség Andrej Babis mentelmi jogának felfüggesztését kéri

külföld
2021 november 10., 12:04
comments 2

Andrej Babis távozó kormányfő, parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztését kérte az alsóháztól a cseh államügyészség, jelentette be szerdán Ales Cimbala, a prágai államügyészség szóvivője.

Jaroslav Saroch államügyész szerint erre azért van szükség, hogy az úgynevezett Gólyafészek-ügyben folytatódhasson a büntetőeljárás Andrej Babis ellen.

A parlamenti alsóház legutóbb 2018 januárjában függesztette fel Babis mentelmi jogát, lehetővé téve ezzel a rendőrség számára, hogy folytathassa az eljárást a kormányfő ellen, mert a gyanú szerint visszaélt az európai uniós támogatásokkal. Ez az intézkedés azonban a parlamenti ciklus befejeztével érvényét vesztette, miután az október 8-9-i parlamenti választásokon Babist újra képviselőnek választották, így újra mentességet is kapott, és ez az új döntésig lehetetlenné teszi az ellene folyó büntetőeljárás folytatását.

A Babis vezette ANO mozgalom a választásokon a második helyre szorult, jelenleg a győztes Spolu és a harmadik helyen végzett kétpárti PirSTAN szövetség készül közösen kormányt alakítani, hétfőn már aláírták a koalíciós szerződést.

Az ügyészség újabb indítványa is a Gólyafészek nevű szabadidőközpont ügyéhez kapcsolódik, amelynek építésekor 2007-ben és 2008-ban az akkori építtető cég tulajdonosa állítólag jogtalanul jutott mintegy 50 millió koronás (700 millió forint) európai uniós támogatáshoz. Az összeget azóta visszafizették az államkasszába.A Gólyafészek ügye ennek ellenére évek óta húzódó belpolitikai probléma Csehországban. A Gólyafészket építtető cég korábban az Agrofert holdinghoz tartozott, amelynek egyetlen tulajdonosa Andrej Babis volt. A szabadidőközpont építésekor azonban a cég ismeretlen tulajdonba került, és kisebb vállalkozásként jogosultságot szerzett az ilyen vállalatok számára kiírt EU-támogatásra. Amennyiben a Gólyafészek az Agrofert része maradt volna, nagyvállalatként nagy valószínűséggel nem kapott volna uniós támogatást. A cég a pályázatban megszabott határidő letelte után ismét az Agrofert része lett.

Andrej Babis tendenciózusnak és politikai célzatúnak tekinti az ügyet, amely állítása szerint az ő lejáratására és a politikai életből történő eltávolítására szolgál. A Gólyafészek-ügyben eredetileg 11 személy ellen folyt büntetőeljárás, de mára az egyedüli gyanúsított Andrej Babis maradt. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.