Nem látható, hogy hol lesz a negyedik hullám csúcsa, de a mostani számok nagyon nem néznek ki jól

járvány
2021 november 10., 17:19
comments 7

Nagyon gyors ütemben romlanak a legfontosabb járványügyi adatok.

  • Bő két hét alatt megháromszorozódott a kórházban kezelt koronavírus-fertőzöttek száma (4830)
  • Három hét alatt triplázódott a lélegeztetőgépen lévők száma (463).
  • Két hét alatt triplázódott a napi halálesetek hétnapos mozgóátlaga (89)

Láthatóan nem javított a helyzeten a november 1-jétől életbe léptetett minimális szigorítás sem, hogy a tömegközlekedésben kötelező a maszkviselés, az egészségügyi intézményekben pedig látogatási tilalmat vezettek be. A napi új regisztrált fertőzöttek száma (8434) szerdán hét hónapos rekordot döntött.

A múlt hét végén összefoglaltuk, miért lehet megint ennyire súlyos a járvány Magyarországon.

Azóta még inkább látszik, hogy a tavaly őszi második hullám számai ismétlődnek, csak a kórházban lévő covidfertőzöttek száma marad el a tavalyitól. Ez is csupán látszólag jó eredmény, az emelkedés ugyanolyan meredek, mint a második hullámban, csak van egy néhány napos, kb. egyhetes elcsúszás. A kórházban lévők állapota pedig rosszabb, mint tavaly ilyenkor, arányaiban többen kerülnek lélegeztetőgépre, mint a második hullámban.

link Forrás

Hiába kevesebb a kórházi beteg, a legsúlyosabb állapotban lévők száma hajszálra ugyanannyi, mint tavaly. Miközben éppen az a kimondott cél, hogy ezt elkerüljük. Békeidőben is kevés a szakorvos és különösen a szakápoló, minél több súlyos állapotú koronavírusos beteget kell ellátniuk, annál rosszabbak a gyógyulási-túlélési esélyek, az átcsoportosítások miatt pedig az egészségügy többi részére jut kevesebb ember. A műtétek elhalasztása már most elkezdődött.

link Forrás

Vagyis az 5,7 milliós oltottság kedvező hatása egyelőre ezen a statisztikán nem látszik.

Nem tudjuk, mert nem árulják el, hogy a legsúlyosabb állapotban lévő fertőzöttek közül hányan oltatlanok, illetve az oltottak közül ki mikor milyen oltást kapott. Ennek azért lenne jelentősége, mert mostanra kiderült, hogy fél év után jelentősen csökken a vakcinák hatékonysága, illetve a Sinopharm esetében az idősek egy részénél eleve gyengébb lehetett a védettség.

A korábbi hullámokban a lélegeztetőre kerülők nagy többségének az életét nem sikerült megmenteni. Hogy pontosan milyen százalékban, azt sem akkor, sem most nem árulják el. Megjelentek tavaly ősz óta új gyógyszerek, változhattak a terápiák is, amik javíthatnak a túlélési esélyeken.

De mostanra a naponta jelentett halálesetek száma is megegyezik a tavalyival. (A napi jelentések 7 napos mozgóátlagát figyelve. Ez októberben még alacsonyabb volt, mint 2020-ban.)

link Forrás

A jelenlegi növekedés mellett egyáltalán nem tűnik elképzelhetetlennek (valójában nagyon is elképzelhetőnek tűnik), hogy a mostani negyedik hullám legalább annyira erős lesz, mint a tavaly őszi második. (A harmadik sokkal magasabban tetőzött. Abban lehet bízni, hogy azt nem éri el a mostani hullám az oltások miatt.)

Az új fertőzések hétnapos mozgóátlaga nemhogy megegyezik, magasabb is, mint tavaly ilyenkor. Azt lehet tudni, hogy a delta variáns agresszívabban terjed, mint a 2020 őszén cirkuláló eredeti vírus. A megfertőződés ellen az oltás kevésbé véd. A főbb feladata az, hogy csökkentse annak esélyét, hogy a fertőzésből súlyos betegség legyen. Ebből a szempontból jó hír, hogy most több a fertőzött mint egy éve, de kórházban egyelőre kevesebben vannak.

Viszont a 40 százalék oltatlan és a megkopott vakcinavédelem miatt még egészen biztosan jelentősen nőni fog a súlyosabb állapotba kerülő fertőzöttek száma is.

Tavaly ilyenkor jött a szigorítás

Hogy mi jön a következő heteken a második hullámhoz képest, azt pontosan nem tudni. A számok ugyan nagyon hasonlóak, mint egy éve, de a helyzet alapvetően más.

A második hullámban éppen egy éve, november 11-én rendelt el a kormány kemény lezárásokat olyan adatok mellett, mint most.

Ki ne emlékezne rá: esti és éjszakai kijárási tilalom lépett életbe, megtiltották a gyülekezést, az amatőr csapatjátékokat, a profik meccsei zárt kapusak lettek, középiskolától felfelé áttértek a digitális oktatásra, az éttermekben csak elvitelre lehetett vásárolni, bezártak a múzeumok, uszodák, könyvtárak, mozik, állatkertek és korcsolyapályák, elmaradtak a karácsonyi vásárok, esküvőket és temetéseket csak szűk körben lehetett tartani.

Ezekkel a szigorításokkal tudták elérni, hogy lassuljon a növekedés, majd egy hónappal később tetőzzön a kórházban lévők (8045, december 8-án) és a lélegeztetőn lévők száma (674, december 7-én).

link Forrás
link Forrás

A naponta jelentett áldozatok hétnapos mozgóátlaga még így is egészen karácsonyig emelkedett, a november 10-ei 89-ről 176-ra.

link Forrás

Viszont akkor még nem volt oltás. Most van, 5,76 millióan vannak beoltva legalább kétszer, de ez nem jelent ennyi védett embert. Közülük 2,5 millióan több mint fél éve kapták meg a második oltást, náluk már erősen lukas a covid elleni pajzs. Ők főként idősek, mert velük kezdték az oltásokat.

Arról nincs adat, hogy a harmadik oltást kik vették fel, mennyi közülük az idős, akiknek a legnagyobb szükségük lenne rá.

Mindenesetre mostanáig összesen 1,4 millióan erősítették meg a vírus elleni védelmüket harmadik oltással. (Itt bekavar kicsit az, hogy a harmadik oltást már 4 hónap után fel lehet venni, tehát hamarabb, mint ahogy vészesen visszaesik az immunitás. 4 hónapja 5,1 millióan be voltak oltva második adaggal is. Kevesebb mint a harmaduk kérte eddig az emlékeztető oltást.)

És 4 millióan egyáltalán nincsenek beoltva.

Akár a harmadik oltással felvértezettek is elkaphatják a vírust, még vacakul is érezhetik magukat, vagyis az új fertőzöttek száma simán emelkedhet. Jász-Nagykun-Szolnok megyében a regisztrált új fertőzöttek száma már most meghaladja az összes korábbi hullámét. De a harmadik oltást felvevők egészen minimális eséllyel kerülnek kórházba vagy lélegeztetőre.

Hivatalos adat nincs, de különböző hírek szerint a most kórházban lévők többsége vagy oltatlan, vagy olyan idős oltott, aki már régebben kapta a vakcinát. Márpedig ez a két csoport potenciálisan jóval több, mint a társadalom fele. A kórházban lévők száma ennek alapján tovább emelkedhet.

Megnéztük, hogyan alakultak az előző járványhullámok azután, hogy meghaladta a lélegeztetőn lévők száma a 300-at. A második hullámban ez november 1-je volt, a mostani negyedikben november 2-a. (A harmadik hullám annyiban volt más, hogy összeért a második vége és a brit mutáns által hajtott harmadik eleje, így eleve magasan volt a súlyos állapotban lévő covid-fertőzöttek száma, sokáig háromszáz körül mozgott ez az adat február elején. Aztán felment egészen 1527-ig március 28-ára, az újabb szigorítások mellett.)

link Forrás

És ugyanez, ha a kórházban lévők száma elérte a 4000-et.

link Forrás

Vagyis a következő hetekben derül ki, hogy csak az oltásokkal meg lehet-e állítani a delta variánst, vagy a kormány további szigorításokat lesz kénytelen meglépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.