Nem mondja meg a vadászati világkiállítást szervező cég, hogy milyen kutatásokra tapsoltak el több mint 80 milliót

gazdaság
2021 november 10., 11:01
comments 1

Nem mondja meg a vadászati világkiállítást szervező cég, az Egy a Természettel Nonprofit Kft., hogy pontosan milyen hatástanulmányokra fizettek ki több tízmillió forintot.

A hvg.hu azt szerette volna meg megtudni a cégtől közérdekű adatigényléssel, hogy a honlapjukra feltöltött szerződéslista szerint mire ment el 83 millió forint.

Kérték, hogy:

  • küldjék el a PWC Nonprofit Kft. tanácsadói tevékenysége során a bruttó 18,415 millió forintért készített anyagait, ideértve a szerződés szerinti „küldő országok, célpiacok felmérése, haszonelemzés, attitűd felmérés” témákban készült(ek)et,
  • pontosítsák a Századvég Gazdaságkutató Zrt.-vel kutatási feladatokra bruttó 64,897 millió forint értékben között megbízást, hogy az pontosan milyen kutatásokra vonatkozik, és egyúttal küldjék meg az e szerződés alapján elkészült kutatási anyagokat, elemzéseket.

A cég 15 nap helyett 45 napos határidőt kért a közérdekű adatok kiadására, mondván, hogy vészhelyzet van. Csakhogy az Alkotmánybíróság szerint csak akkor hosszabbítható meg a határidő, ha az „elkerülhetetlenül szükséges ahhoz, hogy az adatkezelő szerv eredményesen működjön közre a koronavírus-járvány leküzdésében.” Ez viszont a vadászati világkiállítást szervező cég esetében nem áll fenn.

Ezt jelezte is a hvg.hu, de végül csak 31 nappal a kérvény benyújtása után kapták meg az adatok egy részét.

Eszerint pedig a rendezvény nyáron bemutatott hivatalos dalának költsége nettó 2,345 millió forint volt.„A két másik szerződéssel kapcsolatos adatigénylésünket a Kft. elutasította, mondván: ezek olyan, döntést előkészítő anyagok, amelyek kiadását megtagadhatják a törvény szerint, ha az adat “további jövőbeli döntés megalapozását is szolgálja”. A “célpiacok felmérése” témájú anyagok állításuk szerint “az országokkal kapcsolatos kommunikációs csatornák felépítésével kapcsolatos döntéseket” alapoznak meg, ahogy a Századvég-kutatás is ilyen jövőbeni döntéseket szolgálnak” - írja a hvg.hu.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.