Németország augusztus óta először menekített ki embereket repülővel Kabulból

afganisztán
2021 november 10., 18:49
comments 1

Az illetékes német hatóság tájékoztatása szerint Németország 329 embert utaztatott repülővel Kabulból Katarba. A kimenekítettek között nemcsak afgánok, hanem német állampolgárok is voltak.

photo_camera Menekültek szállnak fel egy Németországba tartó amerikai repülőgépre 2021. augusztus 24-én Fotó: PIERRE-PHILIPPE MARCOU/AFP

Miután a tálibok augusztusban átvették Afganisztánban a hatalmat, Németország 5300 embert – németeket, afgánokat és más nemzetiségűeket – menekített ki 11 nap alatt katonai repülőgépekkel. Azóta a folyamat lelassult, és augusztus vége óta mindössze 2000 ember hagyta el Afganisztánt német segítséggel, többségüket szárazföldi úton Üzbegisztánba és Pakisztánba vitték.

A kimenekítést nehezíti, hogy már nincs német nagykövetség Afganisztánban.

Október elejéig egyébként csaknem 25 ezer afgán állampolgár kapott engedélyt a berlini kormánytól, hogy német területre léphessen. Közülük 17 800-an vannak olyanok – családtagjaikkal együtt –, akik az Afganisztánban állomásozott német haderő helyi alkalmazottai voltak. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt