Újraválasztották Kisida Fumiót miniszterelnöknek Japánban

külföld
2021 november 10., 08:44

Újraválasztotta szerdán a japán parlament alsóháza miniszterelnöknek Kisida Fumio japán kormányfőt, miután a politikus által vezetett Liberális Demokrata Párt ismét győzelmet aratott az október végén tartott választásokon.

Kisida szerdán bemutatta a választások utáni kormányát, amely az új külügyminisztert leszámítva változatlan. Ezzel párhuzamosan új gazdaságélénkítő csomag is készül. A külügyi tárcát ezentúl Hajasi Josimasza vezeti majd, miután az eddigi tárcavezetőt a kormánypárt főtitkárává választották.

A 64 éves Kisida szeptemberben vette át a jobboldali konzervatív Liberális Demokrata Párt (LDP) - és ennek nyomán a kormány - vezetését, miután elődje, Szuga Josihide miniszterelnök nem indult újra az elnöki posztért. Kisidával az élen az LDP elsöprő győzelmet aratott az október 31-i választásokon.

Hajasi, aki a Harvardon tanult, már több miniszteri posztot is betöltött, többek között a védelmi, az oktatási és a mezőgazdasági miniszteri posztot.

Kisida első számú feladata várhatóan az lesz, hogy az év végéig elfogadja a pótköltségvetést, amely a koronavírus-járvány miatt kezdeményezett, óriási gazdaságélénkítő csomagba illeszkedik.

Az LDP-nek és szövetségesének, a jobbközép Komeitónak többé-kevésbé sikerült megőriznie pozícióit az október 31-i parlamenti választásokon, a végleges eredmények szerint összesen 295 mandátumot, szemben azzal, hogy az előző törvényhozásban 305 képviselőjük volt. A parlament 465 fős alsóházában mindössze 45 a nők száma, és a 21 tagú kormányban mindössze három nő kapott tárcát. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.