Újraválasztották Kisida Fumiót miniszterelnöknek Japánban

2021 november 10., szerda 8:44
1

Újraválasztotta szerdán a japán parlament alsóháza miniszterelnöknek Kisida Fumio japán kormányfőt, miután a politikus által vezetett Liberális Demokrata Párt ismét győzelmet aratott az október végén tartott választásokon.

Kisida szerdán bemutatta a választások utáni kormányát, amely az új külügyminisztert leszámítva változatlan. Ezzel párhuzamosan új gazdaságélénkítő csomag is készül. A külügyi tárcát ezentúl Hajasi Josimasza vezeti majd, miután az eddigi tárcavezetőt a kormánypárt főtitkárává választották.

A 64 éves Kisida szeptemberben vette át a jobboldali konzervatív Liberális Demokrata Párt (LDP) - és ennek nyomán a kormány - vezetését, miután elődje, Szuga Josihide miniszterelnök nem indult újra az elnöki posztért. Kisidával az élen az LDP elsöprő győzelmet aratott az október 31-i választásokon.

Hajasi, aki a Harvardon tanult, már több miniszteri posztot is betöltött, többek között a védelmi, az oktatási és a mezőgazdasági miniszteri posztot.

Kisida első számú feladata várhatóan az lesz, hogy az év végéig elfogadja a pótköltségvetést, amely a koronavírus-járvány miatt kezdeményezett, óriási gazdaságélénkítő csomagba illeszkedik.

Az LDP-nek és szövetségesének, a jobbközép Komeitónak többé-kevésbé sikerült megőriznie pozícióit az október 31-i parlamenti választásokon, a végleges eredmények szerint összesen 295 mandátumot, szemben azzal, hogy az előző törvényhozásban 305 képviselőjük volt. A parlament 465 fős alsóházában mindössze 45 a nők száma, és a 21 tagú kormányban mindössze három nő kapott tárcát. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt