Világszerte veszélyeztetett vörösnyakú ludat lőttek le a Hortobágyon

2021 november 10., szerda 17:51
5

November 5-én egy elpusztult vörösnyakú ludat találtak a Hortobágyi Nemzeti Park területén, a vizsgálatok során kiderült, hogy az állat testében ólomsörét volt. A vörösnyakú lúd a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján a sérülékeny besorolású fajok közé tartozik, világállománya csökkenő, mindössze 18-19 ezer pár.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közleménye szerint a faj átvonuló- és telelőterülete részben a klímaváltozás következtében fokozatosan nyugatra tolódik, így Magyarország szerepe és felelőssége is jelentősen nő a nemzetközi védelem terén. A vörösnyakú lúd állományának magyarországi súlypontja a Tiszántúlon található, így ezeken a területeken kiemelt szerepe van a vadászati korlátozásnak, hiszen a fokozottan védett lúdfaj szinte minden alkalommal a vadászható nagy lilik csapataihoz társul, sok esetben pedig a védett területeken kívül táplálkozik.

Fotó: Leemage via AFP

A közleményben azt írják, a vadászati szabályozás az idei évig figyelembe vette a természetvédelmi elvárást, a tiszántúli megyékben az országos vadászati idényhez képest szűkített időintervallumban, december 1. és január 31. között lehetett vadlúdra vadászni. Ez azonban megváltozott, és az egész országban egységesen október 1-től lehetséges a vadlúdvadászat. A vörösnyakú lúd szempontjából azonban különösen fontos a kiemelt területeket a vadászati korlátozás fenntartása, mert ez a faj október végén érkezik a térségbe, a vonulási csúcs pedig általában novemberben van.

Az MME emiatt azt kéri az Agrárminisztériumtól, hogy szüntessék be a vadlúdvadászatot az érintett Natura 2000 különleges madárvédelmi területeken, készítsék el a vörösnyakú lúd fajmegőrzési tervét, és indítsák be a közös, vadászati, mezőgazdasági és természetvédelmi szakmai programot az illegális lelövések megelőzése érdekében. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt