Az oroszok már ismerik a Szputnyik magyarországi hatékonyságát

járvány
2021 november 11., 10:37
comments 8
500 ezer dózis Szputnyik V Teheránban 2021. február 4-én.
photo_camera 500 ezer dózis Szputnyik V Teheránban 2021. február 4-én. Fotó: Saeed Kaari/Anadolu Agency via AFP

Az orosz egészségügyi miniszter nagyon pontos adatokat kapott Magyarországtól a Szputnyik vakcina hatékonyságával kapcsolatban. Mihail Murasko azt nyilatkozta, a magyar adatközlés szerint a több mint egymillió Szputnyikkal oltott magyarnak 3-4 százaléka fertőzött jelenleg*, 0,4 százalékuk lett súlyosabban beteg, a halálesetek pedig extrém ritkák. Erről a hvg.hu számolt be az orosz hírügynökség alapján.

Ez azért meglepő, mert Magyarországon legfeljebb elvétve, egy-egy kórház vagy orvos beszámolója alapján jelentek meg adatok az oltások hatékonyságáról. Nem tudjuk, hogy a kórházban ápolt covidosok hány százaléka oltott és oltatlan, ahogy azt sem, milyen életkorban vannak. Más országokban ezekről beszámolnak, már csak azért is, mert az oltás működőképességét támasztják alá.

Gulyás Gergely miniszter a csütörtöki kormányinfón azt mondta erről: a Nemzeti Népegészségügyi Központ által összegyűjtött adatokat a külügy bocsátotta az oroszok rendelkezésére. Megígérte, hogy az összes oltóanyagról világos adatokat fognak közzétenni, reményei szerint még a következő kormányinfó előtt.

*Frissítés: A miniszter szavaiból nem derül ki teljesen világosan, hogy ez a 3-4 százalék pontosan milyen időszakra vonatkozik. Azt mondta: „Most az újabb variánsok cirkulálása közben azt látjuk, hogy az oltottaknak csupán 3-4 százaléka lesz beteg, ez nagyon jó eredmény”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.