Azzal vádolják a Subwayt, hogy amit tonhalként árul, az nem is tonhal, hanem valami egészen más

étel
2021 november 11., 16:42
comments 2
Tonhalasnak mondott Subway szendó
photo_camera Tonhalasnak mondott Subway szendó Fotó: JUSTIN SULLIVAN/Getty Images via AFP

Komoly pereskedésben áll az egyik legnagyobb amerikai gyorsétterem-lánc, a Subway szendvicsező, azok után, hogy többen beperelték a vállalatot, mert állításuk szerint az a valami, amit a cég tonhalként árul, nem is tonhal, hanem valami egészen más.

A felperesek most nyilvánosságra hozták az állításaikat alátámasztó vizsgálati anyagokat. Ebből az derül ki, hogy az általuk megvizsgáltatott 20 tonhalminta közül 19 nem csak hogy nem tartalmazott azonosítható tonhal DNS-t, de mindegyikben találtak sertés-, marha- vagy csirkehúst. A mintákat a UCLA Ökológiai és Evolúciós Biológiai Tanszékén vizsgálták meg.

A peranyag szerint a Subway szándékosan veszi rá a vásárlókat prémium árkategóriás termékek megvásárlására, azt állítva, hogy azok 100% tonhalfilét tartalmaznak, és nincs bennük se más halfajta, se szárnyas vagy vörös hús.

Ha az állítások igazak, azok nem csak jogi kérdéseket vetnek fel a világ egyik legnagyobb gyorsétterem-láncával szemben, de etikai, vallási és étrendi kérdéseket is, például azokat érintően is, akik hitük miatt kerülik a vörös húst vagy nem esznek sertéshúst.

A Subway ezzel szemben továbbra is tagadja, hogy a tonhalak más fehérjéket tartalmaznának, és a céget képviselő jogi iroda már indítványt is benyújtott a San Francisco-i bíróságon az állítások elutasítására, amelyek szerintük zavarosak, hibás teszteken alapulnak, és félreérthetően tájékoztatnak a Subway tonhalas szendvicseinek, salátáinak és csomagolásainak tartalmáról.

Ezzel szemben a Subway szóvivője szerint a vitatott termék valójában kiváló minőségű, vadon fogott, 100%-os tonhal, amit az élelmiszer-felügyelet, az FDA szigorúan szabályoz.

Tonhal vagy nem tonhal?
photo_camera Tonhal vagy nem tonhal? Fotó: JUSTIN SULLIVAN/Getty Images via AFP

A Subway jogi képviselete jelezte, hogy a felpereseknek ez már a harmadik kísérlete arra, hogy bizonyítsák igazukat. Eredeti panaszukban Karen Dhanowa és Nilima Amin - alamedai lakosok - azt állították, hogy a Subway kaliforniai helyiségeiből származó minták egyáltalán nem tartalmaznak tonhalat.

Viszont ez az első alkalom, hogy a felperesek vizsgálati eredményt is csatoltak a beadványhoz. Ez alapján viszont a peranyag egyértelműen fogalmaz: a UCLA Ökológiai és Evolúciós Biológiai Tanszékének Laboratóriuma által végzett DNS-vizsgálatok alapján 20 dél-kaliforniai Subway üzletből vett minta közül tizenkilencben egyáltalán nem volt kimutatható tonhal DNS-szekvencia. (Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.