Balaton-part: az egykori orosz tábor eladását és beépítését akadályoznák meg a szemesi civilek

gazdaság
2021 november 11., 14:31
comments 2

A balatonszemesi önkormányzatnak és Németh Kornélné polgármesternek címezve indítottak online petíciót helyi civilek, hogy tiltakozzanak az egykori orosz tábor néven emlegetett ingatlan eladása ellen - írta meg az epiteszforum.hu. Azt kérik, hogy a terület maradjon önkormányzati tulajdonban közparkként, vagy a tulajdonjog megtartásával hasznosítsák a falu javára.

A tiltakozók szerint a képviselő-testület értékesíteni kívánja befektetőknek a falu közvagyonát képező ingatlan 295-ös helyrajzi számú, 7908 négyzetméteres részét. Ez Balatonszemes egyik legszebb partszakaszához esik közel. Követelik a Helyi Építési Szabályzat módosítását, hogy az egész tábor területén az építhető ingatlanok maximális magassága 4,5 méter legyen. A civilek szerint nincs garancia arra, hogy a területen ne egy újabb gigaberuházás vagy lakóparknegyed jöjjön létre.

photo_camera Kijelölt fürdőhely Balatonkenesén, 2020. augusztus 4-én. Fotó: Michal Fludra/NurPhoto via AFP

Az ingatlan ügyében az epiteszforum.hu érdeklődött a polgármesternél is, aki azt válaszolta: még csak a gondolat fogalmazódott meg a terület hasznosításáról, de konkrét koncepció még nincs. Mivel a polgármester szerint is Balatonszemes legértékesebb területéről van szó, ezért szeretnének nagyon megalapozott döntést hozni.

A tábort azért hívják orosz tábornak, mert a Kádár-rendszer alatt Magyarországon élő szovjet gyerekek nyaralhattak itt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.