Veszélyhelyzet, különadó, gazdasági erőfölény megakadályozása – a kormány válogathat a benzinár-maximálás lehetőségei közül

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
2021 november 11., csütörtök 13:02
9

Bár piacgazdaságban némileg kommunista kicsengése van a hatósági árnak, az Orbán-kormánynak mégis széles mozgástere van arra, hogy törvényesen tudja befagyasztani a benzinárat. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón jelentette be: 480 forintban maximálják a 95-ös benzin árát november 15-től három hónapig. A részletek nyilván a Magyar Közlönyben hamarosan megjelenő rendelkezésekből derülnek majd ki, de a kormány kedve szerint válogathat, hogy milyen megoldást választ a hatósági ár bevezetésére.

Ez nem új dolog, például az első Orbán-kormány alatt, még 2000 májusában is felmerült ez a lehetőség, de akkor Járai Zsigmond pénzügyminiszter javaslatára a kabinet elvetette az ötletet, mert nem állt volna összhangban az ország uniós csatlakozási törekvéseivel. De már ebből is látszik, hogy a jogosítványa már akkor is meglett volna a kormánynak az intézkedés meglépésére.

De mi a helyzet most? Eleve a kormány kezében van egy adu ász: még szeptember végén a parlament januárig meghosszabbította a veszélyhelyzetet. A koronavírus-járvány okozta gazdasági károk mérséklésére hivatkozva pedig gyakorlatilag olyan tartalmú rendelet hozhat a kormány, amilyet csak akar. A drága benzinhez nagyrészt tényleg a Covid miatti turbulens nemzetközi és hazai folyamatok vezettek, így könnyű szívvel lehet a vírusra mutogatni a piacellenes szabály meghúzása közben.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt