Rájöttek, egyeseket miért nem fertőz meg a SARS-CoV-2

járvány
2021 november 11., 14:00
comments 3

Egy új kutatás magyarázatot talált arra, miért képes egyes emberek immunrendszere olyan gyorsan elbánni az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2), hogy negatív lesz a tesztjük.

Bár akár az egész családjuk koronavírusos, tehát ki vannak téve a fertőzésnek, ezeknek az embereknek az ún. T-sejtjei vagy T-limfocitái a fertőzés legkorábbi szakaszában elpusztítják a vírust.

Ez történt azoknak a londoni egészségügyi dolgozóknak kb. 15 százalékával, akiket a világjárvány első hulláma idején követtek nyomon.

A kutatók szerint a felfedezés a vakcináknak a T-sejtes immunválaszt célzó, új nemzedékének kifejlesztése felé nyithat utat.

„Mindenki hallott olyan emberekről, akik ki voltak téve a vírusnak, mégsem betegedtek meg. Nem tudtuk, hogy tényleg sikerült-e elkerülniük a vírust, vagy természetes úton megszabadultak tőle, mielőtt a rutinszerű tesztek észlelték volna a jelenlétét” – mondta Leo Swadling, a University College London immunológusa, a tanulmány vezető szerzője.

A vizsgált dolgozók a jelentős kockázat ellenére egyetlen teszteléskor sem bizonyultak pozitívnak. De a vérmintájuk azt mutatta, emelkedett a vírusra reagáló T-sejtjeik száma a világjárvány előttihez és a vírusnak ki nem tett emberekéhez képest. A vírusfertőzés más, vérbeli jelzőanyagainak mennyisége is emelkedett a vérükben.

A tanulmány arra utal, hogy egy alcsoportjuknak korábbi, közönséges náthát okozó szezonális koronavírus-fertőzések miatt volt több memória-T-sejtje, ami megóvta őket az új típusú koronavírustól.

photo_camera Megfertőzött sejtekből előbukkanó koronavírusok elektronmikroszkóp alatt. Illusztráció: AFP

Ezek az immunsejtek „kiszagolják” a – szezonális koronavírusokkal közös – fehérjéket, amik a szaporodásban vesznek részt, és egyes embereknél ez az immunválasz elég gyors és erős ahhoz, hogy a legkorábbi szakaszban legyőzze a fertőzést. „Ezek a már létező T-sejtek készen állnak, hogy felismerjék az új koronavírust” – magyarázta Swadling.

Az eredmények azért különösen jelentősek, mert az immunválasz T-sejtes fajtája az antitestekhez képest a hosszabban tartó immunitás felé hajlik, ami általában inkább években, mint hónapokban mérhető.

Szinte mindegyik létező Covid-19 elleni vakcina a SARS-CoV-2 sejtekbe hatolását segítő, ún. tüskefehérje ellen serkenti az ellenanyagok termelődését, de a védettség idővel gyengül. A tüskefehérjét célzó oltóanyagok esetleges gyengeségének tartják azt is, hogy a vírusnak ez az a része, amelyik a leggyakrabban mutálódhat.

Ezzel szemben a T-sejtes válasz hosszabb ideig maradhat fenn, és a vírusnak az a területe, amire a válasz irányul, a koronavírusokban elég állandónak tűnik. (Guardian via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.