Koronavírus-számok Magyarországon 10/19/2022
Elhunytak + 118 Σ 47,798
Kórházban - 103 Σ 1,597
Fertőzöttek + 11,947 Σ 2,132,490
Tesztek 0 Σ 11,394,556
Oltottak 0 Σ 6,418,810
A legújabb trendek

Talán még az idén engedélyezhetik az 5-11 évesek beoltását

járvány
2021 november 11., 10:01

Még az idén engedélyezheti az Európai Gyógyszerügynökség a Pfizer vakcináját az 5-11 éves korosztály beoltására, értesült a Magyar Nemzet. A kormányzati közlöny beszámolója szerint Szlávik János infektológus szerint eljött az ideje néhány korlátozó intézkedés bevezetésének. Azt nem részletezte, hogy milyen korlátozásokat vezetne be, ehelyett inkább arról beszélt, hogy a kormány kerülni próbálja a korlátozásokat, ezért is szervezett inkább oltási akcióhetet.

photo_camera Az USA-ban már november elején engedélyezték az 5-11 évesek beoltását a Pfizer vakcinájával. Fotó: CHIP SOMODEVILLA/Getty Images via AFP

A kormány valóban meghirdetett egy akciót, amennyiben annak értékelhető, hogy november 22-28 között az eddig oltatlanok előzetes regisztráció nélkül, de helyszíni regisztrációs kötelezettséggel, időpontfoglalás nélkül is elmehetnek majd oltásért.

Ez kissé megkésett akciónak tűnik, mivel a védőoltás első adagja után legalább két hétnek kell eltelnie, hogy legalább minimális védettség kialakuljon, a Janssen védőoltása kivételével pedig a teljes védettség csak a második oltás beadását követő 2-4 hétben, vagyis az első oltás után 6-8 héttel alakulhat ki. Közben már most napi nyolcezer fölött van az újonnan azonosított fertőzöttek száma, ami már-már a harmadik hullám adatait idézi. Az eddigi legpusztítóbb, idén tavaszi járványhullám 11 ezer napi új fertőzöttnél tetőzött.

Magyarországon európai viszonylatban közepes az átoltottsági arány, jelenleg még mindig nem éri el a hatmilliót azok száma, akik legalább egy adag védőoltást kaptak. Az átoltottsági arányon javíthat, hogy ha pontosak a Magyar Nemzet értesülései, még idén engedélyezi az európai hatóság a Pfizer vakcináját az 5-11 éves korosztálynak. Magyarországon a KSH legfrissebb statisztikái szerint 645 ezer 5-11 éves él, vagyis még ha mindegyiküket beoltanák, akkor is 70 százalék alatt maradna az átoltottsági ráta - ráadásul a már beoltottak közül legalább 2,5 millióan annyira régen kapták meg a védőoltás második dózisát, hogy az immunitásuk azóta már jelentősen meggyengülhetett.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt