Talán még az idén engedélyezhetik az 5-11 évesek beoltását

járvány
2021 november 11., 10:01

Még az idén engedélyezheti az Európai Gyógyszerügynökség a Pfizer vakcináját az 5-11 éves korosztály beoltására, értesült a Magyar Nemzet. A kormányzati közlöny beszámolója szerint Szlávik János infektológus szerint eljött az ideje néhány korlátozó intézkedés bevezetésének. Azt nem részletezte, hogy milyen korlátozásokat vezetne be, ehelyett inkább arról beszélt, hogy a kormány kerülni próbálja a korlátozásokat, ezért is szervezett inkább oltási akcióhetet.

Az USA-ban már november elején engedélyezték az 5-11 évesek beoltását a Pfizer vakcinájával.
photo_camera Az USA-ban már november elején engedélyezték az 5-11 évesek beoltását a Pfizer vakcinájával. Fotó: CHIP SOMODEVILLA/Getty Images via AFP

A kormány valóban meghirdetett egy akciót, amennyiben annak értékelhető, hogy november 22-28 között az eddig oltatlanok előzetes regisztráció nélkül, de helyszíni regisztrációs kötelezettséggel, időpontfoglalás nélkül is elmehetnek majd oltásért.

Ez kissé megkésett akciónak tűnik, mivel a védőoltás első adagja után legalább két hétnek kell eltelnie, hogy legalább minimális védettség kialakuljon, a Janssen védőoltása kivételével pedig a teljes védettség csak a második oltás beadását követő 2-4 hétben, vagyis az első oltás után 6-8 héttel alakulhat ki. Közben már most napi nyolcezer fölött van az újonnan azonosított fertőzöttek száma, ami már-már a harmadik hullám adatait idézi. Az eddigi legpusztítóbb, idén tavaszi járványhullám 11 ezer napi új fertőzöttnél tetőzött.

Magyarországon európai viszonylatban közepes az átoltottsági arány, jelenleg még mindig nem éri el a hatmilliót azok száma, akik legalább egy adag védőoltást kaptak. Az átoltottsági arányon javíthat, hogy ha pontosak a Magyar Nemzet értesülései, még idén engedélyezi az európai hatóság a Pfizer vakcináját az 5-11 éves korosztálynak. Magyarországon a KSH legfrissebb statisztikái szerint 645 ezer 5-11 éves él, vagyis még ha mindegyiküket beoltanák, akkor is 70 százalék alatt maradna az átoltottsági ráta - ráadásul a már beoltottak közül legalább 2,5 millióan annyira régen kapták meg a védőoltás második dózisát, hogy az immunitásuk azóta már jelentősen meggyengülhetett.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.