Egész Amerika egy kisvárosi tárgyalóteremre figyel

Lezárt tartalom a Kör tagjainak külföld
2021 november 13., 11:09
comments 57

2020 augusztus 23-án, késő délután a Chicago melletti Kenoshában egy fehér rendőr intézkedés közben hátbalőtt egy afroamerikai férfit, Jacob Blake-et, akit nemi erőszak gyanúja miatt akartak letartóztatni. Az esetet Blake szomszédja videóra vette: Blake épp behajolt a kocsijába, amikor a rendőr, attól tartva, hogy Blake meg akarja késelni, 7 lövést adott le rá. (Jacob Blake túlélte az esetet, igaz, deréktól lefelé lebénult. A Blake-re lövő rendőr ellen nem indult eljárás, ismét rendőrként dolgozik.)

Mivel alig három hónap telt el a polgárjogi mozgalom óta nem látott országos tüntetéshullám óta, amit George Floyd halála váltott ki, a Blake-videó hatására Kenoshában eluralkodott a káosz. A várost másnapra elárasztották a faji egyenlőtlenség és a feketékkel szembeni rendőri brutalitás ellen demonstrálók és az ellentüntetők. Épületeket és autókat gyújtottak fel, sok boltot kifosztottak. A zavargások napokig tartottak, a városba kivezényelték a Nemzeti Gárdát.

photo_camera Kiégett autók egy használtautó-kereskedés udvarán Kenoshában 2020. augusztus 26-ára virradóra. Fotó: KEREM YUCEL/AFP

A 17 éves önkéntes rendész

Kyle Rittenhouse Kenoshától fél órányira lakik. A szülei elváltak, az anyjával él. A gimnáziumot, amit már korábban félbehagyott, online szerette volna befejezni. Tavaly még csak 17 éves volt, érdekelte a rendvédelem és a rendőrség, de a politika is: 2020 januárban egy Trump-rendezvény első sorából készített magáról egy azóta törölt TikTok-videót. Támogatta a Blue Lives Matter-t is, ami a BLM egyfajta ellenmozgalmaként azt hirdeti, hogy a rendőrgyilkosságok valójában gyűlölet-bűncselekmények.

Vásárolj előfizetést most féláron!

Akár 1000 forint alatt csatlakozhatsz, és olvashatod valamennyi cikkünket.

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt