Koronavírus-számok Magyarországon 9/27/2022
Elhunytak 0 Σ 47 457
Kórházban 0 Σ 923
Fertőzöttek 0 Σ 2 082 750
Tesztek 0 Σ 11 394 556
Oltottak 0 Σ 6 417 738
A legújabb trendek

Magyarországi felmérés bizonyítja, hogy az iskolázottság és a lakókörnyezet is befolyásolja az oltakozási hajlandóságot

2021 november 13., szombat 15:47
13

A nem, az iskolázottság és a lakókörnyezet is befolyásolja az oltakozási hajlandóságot, derül ki az idén májusban Magyarországon készült, 78 ezer fős, reprezentatív felmérésből. A Semmelweis Egyetem vezetésével, a Debreceni Egyetem, a Szegedi és a Pécsi Tudományegyetem részvételével és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával megvalósult kutatás azt mutatta, hogy

a nők esetében magasabb az oltakozási kedv, mint a férfiaknál. A megkérdezett nők 70,7 százaléka, a férfiak 66 százaléka válaszolta azt, hogy igényli az oltást.

Jelentős különbséget mértek a felsőfokú és az alapfokú végzettséggel rendelkező emberek között:

  • a diplomások több mint 86 százaléka,
  • míg a legfeljebb általános iskolát végzettek 55,5 százaléka válaszolta azt, hogy igényli az oltást.

Az oltási hajlandóság a megyei jogú városokban volt a legmagasabb, a megkérdezettek 77,7 százaléka igényelt volna oltást. Ebben az összehasonlításban Budapest a második helyen végzett háromnegyedes aránnyal, a kisebb városokban kétharmadnyian oltakoztak volna idén tavasszal. A községekben volt a legkisebb az oltakozási kedv, mindössze 62,5 százalék. A felmérés szerint a járvány második hullámában jelentősen megemelkedett az oltási hajlandóság.

Míg tavaly novemberben csak a megkérdezettek 17,2 százaléka válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy be szeretné-e oltatni magát, májusban ez az arány már 68,4 százalék volt.

(MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt