Líbiában elindul az elnökválasztáson Moammer Kadhafi fia

külföld
2021 november 14., 18:50

A közösségi médiában megjelent fotók tanúsága szerint regisztráltatta magát jelöltként a líbiai elnökválasztásra a néhai diktátor, Moammer Kadhafi fia, Szaif al-Iszlám az ország déli részében fekvő Szebha városban. A regisztráció hírét egy illetékes is megerősítette.

photo_camera Balra Szaif al-Iszlám Kadhafi Fotó: Stringer/AFP

A választást december 24-én tartják. A 49 éves Szaif al-Iszlám Kadhafi egyike a jelöltek listáján szereplő ismert személyiségeknek, akik között ott van az ország keleti felét ellenőrzése alatt tartó Halifa Haftar tábornok, Abdulhamíd Mohamed Dbeibeh ügyvezető miniszterelnök és Aguila Száleh parlamenti elnök is.

A tervezett elnök- és parlamenti választásokat továbbra is kétségek övezik, mivel az egymással versengő kelet- és nyugat-líbiai frakciók és politikai testületek a választások menetrendjéről és arról is vitatkoznak, hogy ki indulhat jelöltként.

A vita a szélesebb értelemben vett líbiai békefolyamatot is veszélyezteti, aminek többek között célja a régóta megosztott állami intézmények egyesítése és a külföldi zsoldoscsapatok kivonása.

A párizsi nemzetközi Líbia-konferencián a résztvevők pénteken megállapodtak abban, hogy büntetőintézkedéssel sújtják, aki megzavarja vagy megakadályozza a szavazást, de továbbra sincs megegyezés a kormányzás szabályairól.

Kadhafi feltehetően a NATO-támogatta 2011-es felkelés előtti időszak nosztalgiájára épít, de elemzők szerint elképzelhető, hogy nem ő lesz a választás győztese. A Kadhafi-korszak sok líbiai emlékezetében a kemény önkényelvűség korszakaként él, Szaif al-Iszlám pedig olyan sokáig távol volt a hatalomtól, hogy nehéz lesz annyi támogatót mozgósítania, mint a vetélytársainak – írja a Reuters hírügynökség.

Moammer Kadhafit 2011 októberében fogták el a szülővárosában, Szirtben, és meglincselték.

Szaif al-Iszlám esélyeit feltehetően az is csökkenti, hogy azzal gyanúsítják: az apja hatalmának megdöntésére irányuló 2011-es felkelések alatt békés tüntetők meggyilkolására szólított fel. Még abban az évben elfogta őt a nyugat-líbiai Zintánt ellenőrző milícia. 2015-ben egy bíróság Tripoliban a távollétében halálra ítélte. A bukott diktátor fia videokonferencián vett részt a tárgyaláson, de a zintáni erők nem adták ki őt a fővárosban működő hatóságoknak, és több évet töltött fogságban a külvilágtól gyakorlatilag teljesen elszigetelve. A hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) 2014 óta követeli az emberiesség elleni bűncselekményekkel gyanúsított férfi kiadatását.

A fiatal Kadhafi tíz évvel az elmenekülése és több éves fogsága után jelentette be a New York Timesnak augusztusban adott interjúban, hogy adott esetben indulna az elnökválasztáson. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.