Nem zárhatnak be a benzinkutak csak azért, mert veszteséges nyitva tartaniuk

gazdaság
2021 november 14., 08:32
comments 29

Nem zárhatnak be a benzinkutak azért, mert a benzin árának befagyasztása miatt veszteséges nyitva tartaniuk, olvasható egy szombat éjszaka megjelent kormányrendeletben, amit a hvg.hu vett észre.

A kormányrendelet arról is rendelkezik, hogy ha a kút nem tudja 48 órán keresztül kiszolgálni a fogyasztókat, akkor köteles üzemszünetet hirdetni, amelynek ideje alatt egyéb kereskedelmi tevékenységet sem folytathat.Más okból viszont nem hirdetethet üzemszünetet és a nyitvatartási időt sem rövidítheti. Ez azt jelenti, hogy a kutak nem zárhatnak be csak azért, mert veszteséges őket nyitva tartani, miután Gulyás Gergely bejelentette, hogy november 15-étől három hónapra 480 forinton befagyasztják a 95-ös benzin és a dízelolaj árát.

Aki ezt megszegi az 100 000 és 3 millió forint közti pénzbírságra számíthat, ismétlődés esetén pedig egy nap és fél év közti eltiltásra. Ha pedig eltiltás történik, akkor Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kijelölhet egy másik, „a lakosság igényeinek kielégítésére alkalmas nyilvántartott szolgáltatót az érintett üzemanyagtöltő állomás üzemeltetésére”, és ilyenkor „az érintett üzemanyagtöltő állomás épülete és tárgyi eszközei ideiglenesen a kijelölt nyilvántartott szolgáltató birtokába kerülnek.” A jogosult azonban nem jogutódja az üzemeltetés alól kitiltott cégnek, ha viszont károkat okoz az üzemeltetés alatt, azt neki kell megfizetni.

A benzinkutak üzemeltetőinek írásban be kell jelenteniük, ha más kutak bezárása vagy eltiltása esetén azok üzemeltetésére vállalkoznak, ehhez az anyagi, technikai és ellátási képességük és az engedélyük megvan.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.