Gyanús lett a taxisnak, hogy robbanó mellényt viselhet az utasa, kipattant a kocsiból és rácsapta az ajtót, így csak a feltételezett terrorista halt meg Liverpoolban

bűnügy
2021 november 15., 09:23
comments 30

Egy taxisofőr jó megfigyelőképessége és gyanakvása bombamellényes terrortámadást akadályozott meg.

Hétfőre derült ki, hogy micsoda sztori áll egy vasárnapi liverpooli bűnügyi hír háttérében. Ami az volt, hogy nem sokkal déli 12 előtt hirtelen kigyulladt, majd pillanatok alatt kiégett egy liverpooli kórház előtt éppen félrehúzódó taxi, aminek meghalt az utasa, a sofőr pedig megsebesült, de túlélte. Ez azért került be egyáltalán a nemzetközi kishírek közé, mert a rendőrség az esetet azonnal terrortámadásként kezelte.

Mára az is kiderült, hogy miért.

David Perry taxisofőr vasárnap délelőtt felvett egy utast, aki a város anglikán ketedrálisához szerette volna vitetni magát. Oda, ahol éppen akkor kezdődött az első világháború végét ünneplő Remembrance Day-felvonulást követő megemlékező szertartás, többezer résztvevővel. Csakhogy útközben kiderült, hogy az útlezárások miatt nem tudnak odajutni a templomhoz. Az utas ekkor meggondolta magát és inkább a városközpontba kérte a fuvart, majd, ahogy már arrafelé tartva éppen a helyi szülőotthon előtt haladtak el, megkérte a taxist, hogy húzódjanak félre egy pillanatra.

photo_camera Twitteres fotó a lángoló taxiról.

David Perry egyik barátja szerint, aki a Daily Mailnek nyilatkozott, a sofőr ekkor vette észre, hogy az utas furcsán babrál a ruházatával, amin valami fény világított. Perry a pillanat tört része alatt döntött: kipattant a taxijából, becsapta az ajtót és rázárta a kocsit, hogy az utas egy pillanattal később tűzgömbbé változva felrobbanjon. Egy másik, név nélkül nyilatkozó barát szerint a taxis csak vágásokat és horzsolásokat szenvedett, beszakadt az egyik dobhártyája, és pár öltéssel meg kellett varrni a fülét, de már jól van.

“Csodálatos, hogy bár valószínűleg megrettent, ilyen gyorsan tudott gondolkodni, és meg is úszta” - mondta a barát a bulvárlapnak.

A rendőrség a kihallgatása után azonnal elengedte a taxist, vasárnap késő éjjel viszont letartóztatott három huszonéves férfit Liverpool Kensington nevű városrészében. A Guardian szerint mindhármukat terrorcselekményben való részvétellel gyanúsítják.

Joanna Anderson liverpooli polgármester hétfőn délelőtt szintén Perryt magasztalta a BBC Radio 4-ének nyilatkozva:

"A taxisofőr hősiességével egy potenciálisan borzasztó tragédiát akadályozott meg a kórháznál."

A politikus elárulta, hogy őt már vasárnap tájékoztatták arról, hogy a taxis kipattant a járműből és az utasra zárta az ajtókat.

Mind ő, mind a sofőrt szintén magasztaló Oliver Dowden konzervatív pártelnök arra figyelmeztette a briteket, hogy még nem tudni pontosan, mi történt ebben az ügyben, így nem szabad elhamarkodott következtetéseket levonni. Több cikk kiemeli, hogy nem világos például, hogy a szülőotthon célpont lett volna-e, vagy véletlenül állíttatta meg az utas éppen ott a taxit.

De az biztos, hogy a rendőrség és az MI5 titkosszolgálat az ügyet terrortámadásként kezelik és a három férfit is ilyen indokkal vették őrizetbe vasárnapról hétfőre virradóra.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.