Meghalt Bitó László

belföld
2021 november 15., 09:50
comments 1

87 éves korában meghalt Bitó László orvoskutató és író, írja a hvg.hu.

Bitó László 1934-ben született. 22 évesen menekült el Magyarországról, miután szerepet vállalt az 56-os forradalomban. Az Egyesült Államokba került, ahol sikeres orvoskutatói karriert épített.

photo_camera Forrás: wikipedia

A Columbia Egyetem professzoraként jelentős eredményeket ért el a zöld hályog kialakulása, megértése és kezelése terén. Tudományos pályafutásának eredménye a 2002-ben az év gyógyszerének választott Xalatan kifejlesztése, amely a vakságot okozó glaukóma kezelésében a műtéti beavatkozást egyes esetekben szükségtelenné teszi.

A 90-es években hazaköltözött Magyarországra és egy új, irodalmi és közéleti pályafutásba kezdett. Regényeket írt 1956-ról és bibliai témákban, és rendszeresen publikált esszéket közéleti, politikai témakörökben is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.