Hindu nacionalisták megtámadták India egykori külügyminiszterének otthonát

külföld
2021 november 16., 08:01

Hindu nacionalisták megtámadták India egykori külügyminiszterének otthonát, írja az Al Jazeera rendőrségi beszámolók alapján. A muszlim Salman Khurshid a legnagyobb ellenzéki párt, a Kongresszus Párt tagja, és múlt hónapban megjelent egy könyve, melyben a miniszterelnök, Narendra Modi által fűtött hindu nacionalizmust olyan szélsőséges csoportokhoz hasonlította, mint az Iszlám Állam.

Salman Khurshid
photo_camera Salman Khurshid Fotó: RANJIT KUMAR/The Times of India via AFP

Indiában Modi hatalomra kerülése óta elszaporodtak az erőszakos gyűlöletcselekmények, melyeket hindu csoportok követtek el más vallású, legtöbbször muszlim személyek és közösségek ellen.

A rendőrség beszámolója szerint mintegy 20 ember jelent meg a helyi hindu nacionalista szervezet tagjai közül Khurshid Naintal városban lévő otthona előtt, kövekkel kezdték el dobálni az épületet, több ablakot is betörtek, és felgyújtották az épület ajtaját.

A helyi sajtóbeszámolók szerint a csoport felgyújtotta Khurshid arcképét, több lövést is leadtak, és fegyverrel fenyegették meg az épület gondnokának menyét.

link Forrás

Khurshid 2012 és 2014 között volt India külügyminisztere, családjával épp nem volt otthon, amikor rárontottak az épületre. A 68 éves politikus arról írt, hogy a szégyen fogalma nem adja vissza elég jól, ami történt, és ő továbbra sem akarja azt hinni, hogy ez lenne a hinduizmus.

Modi kormánya folyamatosan visszautasítja a vádakat, hogy csak a hindu lakosság szempontjait szem előtt tartva kormányoznának, és elmondásuk szerint minden vallás képviselőinek egyenlő jogok járnak az országban. A nem hindu polgárai az országnak ugyanakkor egyre több diszkriminációról, fenyegetésről és erőszakról számolnak be. A mostani támadás helyszínéül szolgáló Uttarakhand államban különösen sok konfliktust jelentettek. A múlt hónapban például 200 ember támadt meg egy templomot, mivel a helyi hindu szervezet tagjai úgy találták, hogy gyanús tevékenység folyik odabenn.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.