Könnygázt és vízágyút vetettek be a lengyel határőrök a fehérorosz határnál

2021 november 16., kedd 12:11

A lengyel határőrség könnygázzal és vízágyúval szorította vissza a kuznicai határátkelőn áttörni próbáló bevándorlókat a belarusz-lengyel határnál. A lengyel védelmi minisztérium közlése szerint a migránsok között voltak, akik kövekkel dobálták meg a rendőröket, írja a BBC. Stanislaw Zarynnak, a lengyel titkosszolgálatokat felügyelő miniszter szóvivőjének közlése szerint egy lengyel rendőr komoly fejsérülést szenvedett.

Hetek óta több ezeren várakoznak a lengyel-fehérorosz határon, abban bízva, hogy bejuthatnak Lengyelországba, és így az Európai Unió területére. Nyugati politikusok és elemzők úgy látják, hogy Alekszandr Lukasenko szándékosan vitette oda az embereket zavarkeltés céljából, illetve hogy így helyezzen nagyobb nyomást a lengyel és az uniós politikusokra. Minszk ugyanakkor cáfolja, hogy ilyesmi történt volna.

Fotó: LEONID SHCHEGLOV/AFP

A belarusz-EU-s kapcsolatok súlyosan rongálódtak tavaly, amikor az országot régóta vezető Lukasenko elég látványos csalások, illetve az ellenzéki megmozdulások brutális leverése árán tudott hatalomban maradni. Az EU akkor számos szankciót kivetett a belarusz vezetésre, és a tervek szerint a mesterségesen gerjesztett válság miatt újabb szankciókról születhet döntés.

A lengyel-fehérorosz határon hibrid háború zajlik, fegyveres konfliktus azonban jelenleg "inkább nem várható" - jelentette ki ezzel kapcsolatban Jaroslaw Kaczynski lengyel kormányfőhelyettes, a kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság elnöke egy keddi rádióinterjúban.

"A hibrid háború már tart, fegyverhasználattal járó háború azonban jelenleg inkább nincs a láthatáron" - válaszolt a fehérorosz határon kialakult helyzet kapcsán feltett kérdésre a nemzetvédelmi és belügyi tárcák felügyeletéért kormányfőhelyettesként felelős Kaczynski a közszolgálati rádió hírcsatornáján.

Mint hozzátette, az "inkább" kifejezést szándékosan használta. "Egy kiszámíthatatlan ellenféllel van dolgunk Lukasenka személyében, de nem úgy tűnik, hogy az eddigieknél többet merészelne" - fejtette ki Kaczynski.

"Abban bízom, és azt hiszem, a rádióhallgatók is, hogy háború azért nem lesz" - jelentette ki.

Szerinte "messzemenő nyugalommal" kell szembenézni a várhatóan hosszú távú feszültséggel, egyúttal energikusan kell harcolni a Lukasenka által terjesztett "nagy hazugsággal", mely szerint Minszk a jelenleg zajló akcióval "szegény menekülteket" támogat. (MTI, BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt