Gyilkos szupervihar vágta el Vancouvert a külvilágtól

november 17., szerda 8:10
2

Egy évszázadban egyszer van ekkora vihar - mondta Rob Fleming kanadai közlekedési miniszter, miután véget ért a külvárosaival együtt két és félmilliós, Csendes óceán-parti Vancouvert két napon át sanyargató égszakadás.

Az ilyenkor eleve igen csapadékos környéken csak hétfőn annyi eső esett, mint egy hónap alatt, majd rákezdte a hó, miközben veszettül fújt a szél. A helyzet annyira brutális volt, hogy a várost és környékét két napig el sem lehetett hagyni, mivel víz árasztotta el a Vancouvert Kanada többi részével összekötő két autópályát, a kisebb utakat pedig több helyen földcsuszamlás tette járhatatlanná. Az egyetlen szárazföldi kivezető út az amerikai határ felé vezetett, de a kiterjedt viharzóna miatt az utak nagy része arrafelé is járhatatlan volt.

Elég rosszul néz ki a Vancouverből Winnipegbe vezető út is. Fotó: EyePress via AFP

Eddig egy halálos áldozatot találtak, Vancouvertől 250 kilométerre, Lillooet városánál egy nőt az autójában ölt meg a földcsuszamlás, ami legalább két további embert elsodort, akiket nem találnak, de a hatóságok attól tartanak, hogy további autók lehetnek a sár alatt. Egy szemtanú arról számolt be, hogy a vihar miatt teljesen leállt a forgalom Lillooetnél. Az egyik autós, Kathie Rennie, azt mesélte a CBS híradójának, hogy a dugóban állva épp visszaszállt a kocsijába, amikor azt látta, hogy sikoltozó autósok futnak felé elborzadt arccal, mintha cunami elől menekülnének. Amikor felpillantott, azt látta, hogy az egész hegyoldal feléjük csúszik, majd magával ragad egy csomó, a közelében álló autót.

Rengeteg ember rekedt a hegyes vidéken és ezreket kellett kitelepíteni az elárasztott településekről. A hétezres Merritt kisvárosából például az összes lakost.

Annyira durva volt az idő, hogy a vancouveri kikötőből, ami Kanada legnagyobbja, vasúton sem tudták továbbszállítani az árut, sőt, óvatosságból a kőolajvezetékeket is lezárták.

British Columbia tartományra idén rájár az időjárás rúdja, a nyáron ugyanis sosem tapasztalt, 500 embert megölő hőhullám volt itt, olyan erdőtüzeket gerjesztve, amik egész településeket pusztítottak el.

(via BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt