Koronavírus-számok Magyarországon 9/21/2022
Elhunytak + 48 Σ 47 457
Kórházban + 92 Σ 923
Fertőzöttek + 12 307 Σ 2 082 750
Tesztek 0 Σ 11 394 556
Oltottak 0 Σ 6 417 738
A legújabb trendek

Egy globális felmérés szerint a maszkviselés 50 százalékkal is csökkentheti a Covid-19 terjedését

2021 november 18., csütörtök 5:29
3
Fotó: PAU BARRENA/AFP

A maszkviselés a leghatékonyabb közegészségügyi intézkedés a Covid elleni küzdelemben - állítja az első olyan tanulmány, ami egy globális kutatás eredményei alapján készült. A maszkviselés a BMJ vezető orvosi szaklapban publikált felmérés tanúsága szerint 53% százalékkal csökkenti a betegség előfordulását.

A tanulmány készítői - az ausztrál Monash Egyetem és a skóciai Edinburghi Egyetem kutatói - leszögezik, hogy a védőoltások biztonságosak és hatékonyak, és életeket mentenek, legtöbbjük azonban nem nyújt 100 százalékos védelmet, nem lehet sehol elérni, csak megközelíteni a teljes átoltottságot, és azt sem lehet egyelőre tudni, hogy az oltások megakadályozzák-e az újonnan megjelenő koronavírus-változatok jövőbeni terjedését.

A nem gyógyszeres beavatkozások szisztematikus áttekintése és metaanalízise most először állapította meg, hogy a maszk viselése, a távolságtartás és a kézmosás mind hatékony intézkedések az esetek visszaszorítására, közülük pedig a maszk viselése a leghatékonyabb. A kutatást végző tudósok szerint az eredmények azt mutatják, hogy a védőoltási programok mellett folytatni kell a maszkok viselését.

A közegészségügyi vagy nem gyógyszeres beavatkozásokról köztudott, hogy hasznosak a légúti fertőzések, például az influenza elleni küzdelemben, mostanáig azonban a kutatási eredmények nem voltak elég szilárdak ahhoz, hogy határozott következtetéseket lehessen levonni az ilyen intézkedések hatékonyságáról a Covid elleni küzdelemben.

A több mint harminc ország eredményei alapján készült elemzés kimutatta, hogy statisztikailag szignifikánsan 53 százalékkal csökkent a Covid előfordulása a maszk viselésével és 25 százalékkal a fizikai távolságtartással.

A részletes elemzés nem volt elvégezhető más intézkedések, köztük a karantén és az általános zárások, valamint a határok, iskolák és munkahelyek lezárása esetében a mérések minőségben mutatkozó különbségek miatt.

A maszk viselését a világjárvány kezdetén számos ország elfogadta, de közel két évvel később több helyen elvetették az eredeti követelmények egy részét vagy egészét. A Guardian cikke külön említi Magyarországot: míg Románia, Csehország, Szlovákia és Lengyelország szigorította a maszk viselésére vonatkozó szabályokat, Magyarország, ahol ebben a hónapban meredeken emelkedett a megbetegedések száma, ellenállt a maszkkötelezettségnek a zárt helyiségekben. Angliában is hasonló a helyzet: júliusban megszűnt a maszk viselésének törvényi előírása, kivéve az egészségügyi intézményekben. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt