Koronavírus-számok Magyarországon 5/17/2022
Elhunytak 0 Σ 46 343
Kórházban 0 Σ 1 015
Fertőzöttek 0 Σ 1 909 948
Tesztek 0 Σ 11 394 556
Oltottak 0 Σ 6 407 918
A legújabb trendek

Jövő héttől lockdown alá kerül Felső-Ausztria és Salzburg tartomány

2021 november 18., csütörtök 11:28
13
Távolságtartásra figyelmezteti az osztrák lakosságot a szövetségi kormány Fotó: HANS PUNZ/AFP

Thomas Stelzer tartományi kormányzó csütörtökön bejelentette, hogy egységesen kemény megközelítést fog szorgalmazni a tartományi kormányzók pénteki konferenciáján, és ha nem születik döntés az országos zárlatról, „Felső-Ausztria és Salzburg a jövő héttől zárlat alá kerül."

A salzburgi kormányzó, az ÖVP-s Wilfried Haslauer is megerősítette a tartományra vonatkozó kemény zárlatot.

Ausztria kilenc kormányzója pénteken tart tanácskozást, amelyre meghívták Alexander Schallenberg konzervatív kancellárt és a zöldpárti Wolfgang Mückstein egészségügyi minisztert.

Mückstein máris üdvözölte, hogy a negyedik hullám által leginkább sújtott két tartományban behúzzák a vészféket.

A lockdown a tartomány teljes lakosságára és minden területre vonatkozik majd, mondta Haslauer, hozzátéve, hogy nem látnak más alternatívát. A zárlat kezdeti időpontjáról és időtartamáról még nincs döntés, de tartományi szinten jövő héten valamikor mindenképp érvénybe lép.

Christian F. Schneider alkotmányjogi szakértő és jogász a Die Presse című napilap csütörtöki számában azt nyilatkozta, hogy a túlterhelt kórházakra való tekintettel törvényi kötelezettség van a teljes lezárásra.

„Ha az egészségügyi rendszer összeomlással fenyeget, ahogyan ez jelenleg Salzburgban történik, akkor a Covid-19 intézkedésről szóló törvényben szereplő, mindenki számára kötelezővé tett zárlatra vonatkozó fakultatív rendelkezés kötelezővé válik” - szólt az érvelés.

Ausztriában csütörtökön új rekordot döntött a napi koronavírus-fertőzések száma - 15 145-en betegedtek meg egy nap alatt. A lakosság 66%-a teljesen be van oltva, ami az egyik legalacsonyabb arány Nyugat-Európában, és a fertőzések száma az egyik legmagasabb a kontinensen: a hétnapos incidencia 971/100 000 fő.

Ausztria kilenc tartománya közül Felső-Ausztria - a szélsőjobboldali és oltáskritikus Szabadságpárt fellegvára, ahol a legmagasabb a fertőzési arány és a legalacsonyabb az oltási arány az országban - és a szomszédos Salzburg a legsúlyosabban érintett. (Krone / Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt