Zárt térben kötelező lesz a maszk

2021 november 18., csütörtök 14:27
63

Cikkünk frissül!

Pénteken éjféltől kötelezővé tette a kormány a maszk használatát zárt térben- jelentett be Gulyás Gergely a kormányinfón. Így a tömegközlekedés után szombattól például a boltokban, színházakban, mozikban, levéltárakban, a közigazgatási szervek ügyféltereiben is kötelező lesz a maszk.

A kormány ezzel követte a Fővárost, amely pár órája, csütörtökön kora délután közleményben jelezte, hogy

„A Főváros vezetése nem fog a kormányra várni, a Fővárosi Közgyűlés jövő heti ülésén dönteni fognak arról, hogy elrendeljék Budapest területén zárt terekben a maszkviselést”

Kivételt jelentenek az irodák és a sportolás célját szolgáló helyiségek. Az iskolák esetében a kormány az igazgatók kezébe helyezte a döntés felelősségét a maszkról.

Ami a szolgáltatásokat illeti: csak azokban a szolgáltatást nyújtó helyiségekben lesz kötelező a maszkhordás, ahol rendszeresen 5 főnél többen tartózkodnak. Bár a részletek csak a kormánydöntés közlönyben való megjelenése után lesznek egyértelműek, ez alapján például a kisebb fodrászatokban, kozmetikákban és a kisiparosok műhelyeiben nem lesz kötelező a maszkhordás.

Az egészségügyben kötelezővé teszik a 3. oltást is, várhatóan ugyanazokkal a szankciókkal, mint az első és második esetében.

Gulyás Gergely azt mondta, hogy ha szükséges, szóba kerülhet ugyan, hogy csak védettségivel lehessen bemenni éttermekbe vagy szállodákba, de ez egyelőre nem volt téma.

A kormány a jövő héten nagy oltási akciót szervez: november 22. és 28. között az ország 101 kórházában berendezett oltópontokon várják az oltásra vágyókat reggel 7 és este 7 óra között.

Gulyás Gergely szerint csak a Szputnyik fogyott el, a többi fajta vakcinából állítása szerint van még bőven, összesen közel 10 millió adag. Azt nem részletezte, hogy melyikből mennyi. Gulyás azt hangsúlyozta, hogy a járványt csak akkor lehet megállítani, ha mindenki beoltatja magát, az oltatlanok pedig a sajátjuk mellett mások életét is veszélyeztetik. De arról is beszélt, hogy nem ellenfélként kezelik az oltatlanokat, illetve arról, hogy egyelőre nem követték Ausztria példáját, ahol az oltatlanok csak a munkahelyükre és élelmiszerboltba menet léphetnek ki az utcára.

A miniszter szerint a legnagyobb kockázatot jelenleg az jelenti, hogy a kétszer oltottak immunitása idővel csökken, így ha nem adatják be maguknak a harmadikat, kockázatnak teszik ki magukat.

A tömegrendezvényeket azért nem tiltották be - ezt az Orvosi Kamara javasolta - mert az 500 fősnél népesebb rendezvényekre eleve csak oltottak mehetnek be.

Gulyás mindenkinek javasolta, hogy a 3. oltást is adassák be maguknak. Méghozzá legkésőbb a második oltást követő 7. hónapon belül.

A kormány modellező matematikusai szerint a mostani hullám november végén-december elején tetőzhet. Gulyás megkockáztatta, hogy akár egy héten belül is eljöhet a tetőzés.

Ha a kormányzat orvosszakértői szükségesnek tartják, meg fogják teremteni a lehetőséget a negyedik oltásra azoknak, akik korán kapták meg a harmadikat - derült ki Gulyás szavaiból. Ez a harmadik oltás első fecskéinek esetében durván két hónap múlva lehet először aktuális.

További témák és sztorik a kormányinfóról:

A kormány a benzin árát 3 hónapra korlátozta, annak vége nem függ attól, hogy meghosszabbítják-e a vészhelyzetet - közölte Gulyás Gergely.

A meglódult infláció miatt szóba kerülhet a jövő évi költségvetés módosítása, de a kormány ezzel megvárja a Jegybank 2022-es inflációs előrejelzését, amivel az MNB december 14-én fog előállni.

Gulyás tényként közölte, hogy a kormány még ebben a hónapban kifizeti az érintett fővárosi önkormányzatoknak az atlétikai vébéről megkötött Főváros-kormány megállapodásban szereplő támogatás rájuk eső részét. Az alku szerint a kormányzat 10,2 milliárd forinttal támogatja meg Budapest egészségügyét.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt