120 milliárdot csoportosított át a kormány állami vállalatok beruházásaira

gazdaság
2021 november 19., 10:22
comments 1

Összesen 146 milliárd forintot, az államháztartás költségvetési törvény szerinti 2021. évi központi kiadásainak több mint fél százalékát érinti egy friss, csütörtök este megjelent kormányhatározat - írja a hvg.hu.

A határozatban a gazdaság-újraindítási programok keretéből 120 milliárdot a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter „tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó egyéb társaságok” beruházásaira tettek át. Mager Andrea joggyakorlása alá jelenleg 18 társaság tartozik, az említetteken kívül például az Antenna Hungária, a Hungaroring, a Szerencsejáték Zrt.

Az a határozatból nem derül ki, hogy hova mekkora összeg megy, de az igen, hogy 620 millió forintot szánnak egyházi felhalmozási célú kiadásokra, 740 milliót pedig a Művészetek Palotájának működtetésére.

Elvesznek viszont 13 milliárdot a „kohéziós politikai operatív programokon” belül a digitális megújulás programjától, csaknem 7 milliárdot pedig a fővárosi fejlesztések „egyéb felhalmozási célú kiadások” sorától.

Ebből a pénzből 7 milliárd átvándorol az Innovációs és Technológiai Minisztérium „kormányzati szakpolitikák” működési célú kiadásaira, 6,7 milliárd „egyetemi városnegyed fejlesztések” támogatására, 1,9 milliárd a Digitális Kormányzati Ügynökség Zrt. tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó társaságok működésére, és csaknem egymilliárd a fővárosi, megyei, járási kormányhivatalok dologi kiadásaira.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt