Brüsszel elkezdi alkalmazni a jogállamisági mechanizmust Magyarországgal és Lengyelországgal szemben

november 19., péntek 12:54
7

A Politico értesülései szerint az Európai Bizottság pénteken levelet küld Magyarországnak és Lengyelországnak, ami egy nem hivatalos első köre a jogállamiságot számon kérő mechanizmusnak, melyet eddig még sosem alkalmaztak, és amelynek értelmében elvileg megvonhatják az EU-s pénzeket a tagországoktól.

A Lengyelországnak küldött levélben valószínűleg a bíróságok függetlenségére és az EU-s jog tiszteletben tartására vonatkozó kérdéseket tesznek fel, Magyarországnak pedig a közbeszerzések tisztaságáról, az összeférhetetlenségről és a korrupcióról kell nyilatkoznia. Mindkét tagországnak két hónapja van a válaszra.

Mivel a magyar és a lengyel kormány is megtámadta a mechanizmust, az Európai Bíróság döntéséig azt biztosan nem alkalmazzák. Ugyanakkor a mostani lépéssel előkészítik, hogy ha a bíróság jogilag megfelelőnek találja az intézményrendszert, akkor gyorsan tudjanak lépni a két tagországgal szemben.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt