Kolumbia elnöke elítélte a rendőrakadémia nácijelmezes buliját

november 20., szombat 14:23

Nagy felháborodást váltottak ki a kolumbiai Tulua Simón Bolívar rendőrakadémiájának kadétjai, amikor egy Németország tiszteletére tartott kulturális rendezvényre a második világháborús német hadsereg, a Wehrmach szürkészöld egyenruhájába bújtak, és egyikük még kefebajuszt is vágott agának. Csoportjukhoz páran a náci párt fegyveres alakulata, az SS fekete egyenruhájába öltözve csatlakoztak, ők még horogkeresztes karszalagot is viseltek.

Iván Duque kolumbiai elnök a kolumbiai rendőrség 130 éves fennállását ünneplő tisztavatáson 2021. november 11-én, Bogotában. Fotó: SEBASTIAN BARROS/NurPhoto via AFP

A rendezvénynek helyt adó termet ugyan a hivatalos német nemzeti színekbe, vagyis aranyba, feketébe és vörösbe öltöztették, de valamiért náci fegyverek, köztük a Luftwaffe egyik gépének replikájával, illetve horogkeresztes szalvétákkal díszítették.

Az eseményről csütörtökön a rendőrség hivatalos Twitter-fiókja még felvételeket is közölt, amit azzal kommentáltak, hogy az "efféle kulturális csereprogramok erősítik kadétjaink ismereteit".

A felvételeket dühvel vegyes értetlenség fogadta a közösségi médiában, és végül az ország elnöke, Iván Duque se hallgathatott tovább. "A nácizmus mentegetése elfogadhatatlan. Elítélek bármilyen demonstrációt, ami használja, vagy utal azokra a szimbolumokra, amelyek a hatmillió emberéletet követelő zsidó holokauszt [sic!] felelőseire utalnak" - közölte pénteken az elnök. A rendőrség ezután elbocsátotta a rendőrakadémia vezetőjét, a rendőrséget felügyelő védelmi minisztérium pedig hivatalos közleményben tudatta, hogy kiképzési szabályzata "semmilyen formában nem számol olyan tevékenységekkel, mint amilyen tegnap [csütörtökön] történt".

A történteket a bogotái német és izraeli nagykövetség közös közleményben ítélte el. (Via The Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt