Meghalt Hank von Helvete, a Turbonegro volt énekese

GYÁSZ
2021 november 20., 12:39

49 éves korában elhunyt Hans Erik Dyvik Husby, ismertebb nevén Hank von Helvete, azaz Hank a pokolból, az ikonikus norvég rockzenekar, a Turbonegro korábbi énekese. Az énekes halálhírét családja megerősítette a norvég Tvedestrandsposten újságnak.

photo_camera Hank von Helvete és Happy Tom a Coachella fesztiválon 2009-ben. Fotó: MICHAEL BUCKNER/Getty Images via AFP

A Turbonegro tagjai az interneten fejezték ki részvétüket. "Hálásak vagyunk az együtt töltött időért, a pillanatokért és a varázslatért, amit Hans-Eriknek köszönhet a Turbonegro." Mint írják, karizmatikus, humort és sebezhetőséget is közvetíteni képes frontemberként Hank elengedhetetlen volt a zenekar sikeréhez. "Meleg szívű ember volt, aki kereste az intellektuális és spirituális kapcsolódást és bárkivel szívesen beszélgetett. Büszkék vagyunk arra, amit a Turbonegroval testvérekként létrehoztunk."

link Forrás

Hank 1993-ban csatlakozott a zenekarhoz, így már ő énekelt annak első, Never is Forever című nagylemezén. Frontemberként kulcsszerepet játszott a saját műfaját death punkként aposztrofáló zenekar imázsának kialakításában, ami nagyrészt rock klisék nihilista kiforgatására, nem túl szofisztikált homoszexuális utalásokra és farmerdzsekikre épült.

Hank meg volt győződve, hogy sikerült létrehozniuk Norvégia legijesztőbb zenekarát, amitől még az ország rettegett black metal szcénájának tagjai is megriadtak, hiszen, ahogy egyszer nyilatkozta: "mitől rettegnek ezek a templomokat égető és egymást gyilkolászó srácok? Meleg férfiaktól!"

photo_camera Fotó: AXEL HEIMKEN/dpa Picture-Alliance via AFP

A Turbonegro a 90-es években komoly nemzetközi rajongótábort alakított ki, a Turbojugend-nek nevezett rajongók egyen farmerdzsekikben jártak a koncertekre világszerte. 1999-ben aztán a zenekar, nagyrészt Hank heroinproblémái miatt pár évig szünetet tartott, csak 2003-ban jelentkezett új lemezzel. Hank 2010-ben kiszállt a zenekarból, hogy szóló karrierjére és egyéb projektjeire koncentráljon. Első szóló albuma 2018-ban, második 2020-ban jelent meg. RIP (Kerrang)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.