Meghalt Hank von Helvete, a Turbonegro volt énekese

november 20., szombat 12:39

49 éves korában elhunyt Hans Erik Dyvik Husby, ismertebb nevén Hank von Helvete, azaz Hank a pokolból, az ikonikus norvég rockzenekar, a Turbonegro korábbi énekese. Az énekes halálhírét családja megerősítette a norvég Tvedestrandsposten újságnak.

Hank von Helvete és Happy Tom a Coachella fesztiválon 2009-ben. Fotó: MICHAEL BUCKNER/Getty Images via AFP

A Turbonegro tagjai az interneten fejezték ki részvétüket. "Hálásak vagyunk az együtt töltött időért, a pillanatokért és a varázslatért, amit Hans-Eriknek köszönhet a Turbonegro." Mint írják, karizmatikus, humort és sebezhetőséget is közvetíteni képes frontemberként Hank elengedhetetlen volt a zenekar sikeréhez. "Meleg szívű ember volt, aki kereste az intellektuális és spirituális kapcsolódást és bárkivel szívesen beszélgetett. Büszkék vagyunk arra, amit a Turbonegroval testvérekként létrehoztunk."

Hank 1993-ban csatlakozott a zenekarhoz, így már ő énekelt annak első, Never is Forever című nagylemezén. Frontemberként kulcsszerepet játszott a saját műfaját death punkként aposztrofáló zenekar imázsának kialakításában, ami nagyrészt rock klisék nihilista kiforgatására, nem túl szofisztikált homoszexuális utalásokra és farmerdzsekikre épült.

Hank meg volt győződve, hogy sikerült létrehozniuk Norvégia legijesztőbb zenekarát, amitől még az ország rettegett black metal szcénájának tagjai is megriadtak, hiszen, ahogy egyszer nyilatkozta: "mitől rettegnek ezek a templomokat égető és egymást gyilkolászó srácok? Meleg férfiaktól!"

Fotó: AXEL HEIMKEN/dpa Picture-Alliance via AFP

A Turbonegro a 90-es években komoly nemzetközi rajongótábort alakított ki, a Turbojugend-nek nevezett rajongók egyen farmerdzsekikben jártak a koncertekre világszerte. 1999-ben aztán a zenekar, nagyrészt Hank heroinproblémái miatt pár évig szünetet tartott, csak 2003-ban jelentkezett új lemezzel. Hank 2010-ben kiszállt a zenekarból, hogy szóló karrierjére és egyéb projektjeire koncentráljon. Első szóló albuma 2018-ban, második 2020-ban jelent meg. RIP (Kerrang)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt