Véget érhet az egy hónapja tartó katonai puccs Szudánban

külföld
2021 november 21., 08:53

Visszahelyezte hivatalába Abdullah Hamdok miniszterelnököt a szudáni hadsereg a csaknem egy hónapig tartó fogsága után. Egy egyezség alapján ezután Hamdok egy új, szakértői kormányt alakít majd annak az egyezségnek a nyomán, amelyet a katonák, a civil szervezetek és a politikai pártok kötöttek.

Puccsellenesek Hamdok képével Kartumban pár napja.
photo_camera Puccsellenesek Hamdok képével Kartúmban pár napja. Fotó: -/AFP

Szudán hadserege október végén vette át a hatalmat Kartúmban Abdel Fattah al-Burhan tábornok vezetésével. Feloszlatták az országot irányító ideiglenes kormányt, több vezetőt őrizetbe vettek és magát a miniszterelnököt is háziőrizetbe vették.

Szudánban harminc évig Omár el-Besír elnök irányított kemény kézzel. Besírt a tömegtüntetések nyomán 2019-ben a hadsereg megbuktatta, ezt követően pedig a civilek a katonasággal karöltve átmeneti kormányt hoztak létre azzal a céllal, hogy végül egy demokratikusan választott polgári vezetése legyen az országnak. Ezt a folyamatot akasztotta meg az októberi puccs.

Az utóbbi napokban tömegtüntetéseken tiltakoztak a szudániak a katonai irányítás ellen. Szerdán 16 ember meghalt, amikor a hadsereg fellépett a tüntetőkkel szemben.

(AlJazeera)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.