Horvátországban felfutóban, Szlovéniában már a héten tetőzhet a negyedik hullám

külföld
2021 november 22., 14:42

Horvátországban továbbra is felfutóban van a koronavírus-járvány, derült ki az ország közegészségügyi intézetének hétfői jelentéséből. A valamivel több mint négymillió lelket számláló Horvátországban az elmúlt 24 órában 1327 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, többet, mint az elmúlt két hétfőn, és a vírus okozta Covid-19 betegségben 73-an haltak meg. Jelenleg 2583 beteget ápolnak kórházakban, közülük 324-en vannak lélegeztetőgépen. A kormány a múlt keddtől kötelezővé tette a koronavírus elleni védettségi igazolást az állami szférában, egy hónappal korábban pedig az egészségügyi és szociális ellátórendszerben, hogy csökkentse a járvány terjedését. Azoknak, akik nem kaptak oltást, és nem estek át a fertőzésen, hetente kétszer kell teszteltetniük magukat. A rendelet ellen több ezren tüntettek Zágrábban, az illegális megmozdulás ellen a horvát orvosi kamara közleményben szólalt fel.

Az egészségügyi rendszerre hatalmas nyomás nehezedik. Ilyen nyomásra utoljára a horvát honvédő háborúban volt példa.

- figyelmeztetett Kresimir Luetic, a kamara elnöke. Hozzátette: elkeserítő a tüntetők viselkedése és a megmozdulás üzenete. A demonstrálók szabadságot követeltek. Az orvosi kamara elnöke szerint azonban nincs szabadság kötelezettségek nélkül, és semmiképpen sem lehet szabadságról beszélni akkor, amikor életek vannak veszélyben. Hozzáfűzte: rövidesen nem tudják elhelyezni a sürgős betegeket, mert nem lesz hova.

"Elvárnánk, hogy az emberek a Covid-19 betegség szövődményeiben elhunyt tízezer beteg és az elérhetetlenné vált egészségügyi ellátás miatt elégedetlenkedjenek, ne pedig a Covid-igazolványok bevezetése miatt"

- hangsúlyozta.

photo_camera Fotó: DENIS LOVROVIC/AFP

Szlovéniában a héten tetőzhet a negyedik hullám a Jozef Stefan Kutatóintézet szerint, amely a kormány számára készít járványügyi előrejelzéseket. A valamivel több mint kétmilliós országban hétfőre 1389 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és a betegség következtében 17 beteg halt meg. Kórházban 1162 beteget ápolnak, közülük 276-an vannak intenzív osztályon.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.