Volt szóvivője elkezdett tanúskodni Netanjahu korrupciós ügyében

külföld
2021 november 22., 11:46
comments 2

Benjamin Netanjahu egykori közeli bizalmasa a héten fog tanúskodni a korrupcióval vádolt volt miniszterelnök ellen Jeruzsálemben. Nir Hefetz korábban Netanjahu szóvivője volt, most pedig az ügyészség koronatanúja. A vád szerint Netanjahu visszaélt a pozíciójával, kenőpénzt fogadott el, és csalást is elkövetett hivatali ideje alatt. A volt miniszterelnök, aki jelenleg az ellenzék egyik vezére, tagadja a vádakat.

photo_camera Benjamin Netanjahu a bíróságon, november 22-én Fotó: OREN BEN HAKOON / POOL/Anadolu Agency via AFP

A Guardian felidézi, hogy Hefetz 2009-ben egy régre visszanyúló újságírókarriert hagyott hátra, hogy kormányszóvivő lehessen, 2014-től pedig a Netanjahu család szóvivője és tanácsadója lett. 2018-ban letartóztatták, mert felmerült a gyanú, hogy köze lehetett a miniszterelnök egyik korrupciós ügyéhez. Ezután vádalkut kötött a hatóságokkal, és többek között Netanjahuval és családtagjaival készült hangfelvételeket is átadott a nyomozóknak.

Már a múlt héten tanúskodnia kellett volna, de Netanjahu ügyvédei egy héttel el tudták halasztatni a tárgyalást, mivel új bizonyíték került elő, mely szerint a volt miniszterelnök felesége, Sara elfogadott egy drága karkötőt két milliárdos ismerősüktől.

Hétfőn Netanjahu is megjelent a tárgyaláson, összesen három vádpontban áll a bíróság elé: egyrészt amiatt, hogy több százezer dollár értékben fogadott el ajándékokat gazdag ismerőseitől. Másrészt amiatt, hogy jogszabály-módosításért cserébe pozitív beszámolókat kért egy újságtól.

Végül a 4000-es ügy nevű ügyben Netanjahu egy olyan törvényjavaslatot nyújtott be, ami hatalmas hasznot nyújtott volna az egyik legnagyobb izraeli telekomcég tulajdonosának, cserébe pedig pozitív hozzáállást vártak el a cég tulajdonában lévő híroldalon.

Nyitó tanúvallomásában Hefetz arról beszélt, hogy Netanjahu mániákusan foglalkozott azzal, hogy milyen információk jelennek meg róla és milyen kép él róla a sajtóban, és mindent ellenőrizni akart ezzel kapcsolatban.

Netanjahu miniszterelnökként nem volt hajlandó lemondani a vádak ellenére sem, és folyamatosan boszorkányüldözésről beszélt, amit szerinte a bíróságok és a média indított ellene. A pere hivatalosan 2020-ban indult el, de Izraelben évek óta politikai válság van, négy választást is tartottak egymás után, és ez mind akadályozta a tárgyalás megkezdését. Elemzők szerint az eljárás simán évekig is eltarthat.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt