Az etióp miniszterelnök átvette a hadsereg irányítását

külföld
2021 november 23., 05:42
comments 1

Átveszi a hadsereg vezetését keddtől az etióp miniszterelnök. A Nobel-békedíjas Ahmed Abij hétfőn tájékoztatott az országában egy éve pusztító harcok kapcsán hozott döntéséről. Abij 2019-ben kapta meg a Nobelt, majd alig egy évvel később gyakorlatilag polgárháborút robbantott ki hazájában.

„Olyan idők járnak, amikor mártíromságra van szükség az ország vezetéséhez” - olvasható a kormányfő által a közösségi hálón hétfő este közzétett közleményben. A tigréi lázadók a főváros, Addisz-Abeba irányába nyomulnak előre, Abij kormánya november elején szükségállapotot hirdetett ki.

Abij Ahmed és felesége,  Zinash Tayachew a háború áldozataira emlékezik
photo_camera Abij Ahmed és felesége, Zinash Tayachew a háború áldozataira emlékezik Fotó: ETHIOPIAN PRIME MINISTRY OFFICE/Anadolu Agency via AFP

Az etiópok és szövetségeseik, valamint az ország északi részén fekvő Tigré tartománybeli fegyveresek közötti harcokban nemzetközi szervezetek becslései szerint tízezrek haltak meg, és az összecsapásokat komoly humanitárius válság, illetve élelmiszerhiány követte. Az Egyesült Államok és más országok figyelmeztettek, hogy a kontinens második legnépesebb országában folyó konfliktus megrengetheti az Afrika szarvának nevezett egész régiót.

A 45 éves etióp kormányfő - aki korábban hivatásos katona volt - közleményében azt írta: "Találkozzunk a fronton!".

Azzal vádolta meg a Nyugatot, hogy országa vereségére törekszik, a közvetítési kísérleteket a nemzetközi közösség beavatkozásának minősítve. Az Afrikai Unió és az Egyesült Államok továbbra is közvetíteni próbál a tűzszünet és a politikai megoldáshoz vezető tárgyalások érdekében.

Egy éve Abij kormánya még "rendvédelmi műveletként" emlegette a tigréi konfliktust, most viszont már a létért folyó háborúnak minősíti. Az etióp hadsereg a jelentések szerint meggyengült az elmúlt hónapokban, a tigréi erők pedig megerősödtek. Abij kormánya a katonai szolgálatra alkalmas minden állampolgárt felszólított, hogy vegyen részt a harcokban.

A miniszterelnök hétfőn a kormánypárt, a Jólét Pártjának vezetőségi ülésén elnökölt, Abraham Belaj védelmi miniszter a tanácskozás után közölte, hogy minden biztonsági erő keddtől különleges intézkedéseket hoz, de részleteket nem árult el.

Tavalyelőtt, amikor átvette a Nobel-békedíjat, a miniszterelnök beszédében többször is a háborút emlegette. "Évekkel ezelőtt poros lövészárkokon át kúsztam el a békéig" - mondta például, majd arról beszélt, hogy "első kézből voltam a szemtanúja a frontvonalon a háború rútságának".

Abij a Tigré tartománnyal határos Eritreával megkötött békemegállapodásért kapta a magas nemzetközi kitüntetést. A békeszerződés részleteit a mai napig nem hozták nyilvánosságra. (MTI/AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.