Az Utódlásban is Orbán Viktor neve kerül elő, amikor egy toxikus, szélsőjobboldali fiatal politikus ellen kell felhozni érveket

szép magyar siker
2021 november 23., 05:31
comments 7

Ismét meglehetősen váratlan helyről jött szembe Orbán Viktor neve: az elmúlt évek egyik legnépszerűbb és legtöbb díját besöprő amerikai sorozatának, az Utódlásnak (Succession) legújabb, vasárnap bemutatott részébe keveredett bele a magyar miniszterelnök neve, nem éppen hízelgő módon.

Ha valaki nem ismerné, az Utódlás egy elképzelt, de sok valós áthallással elképzelt hatalmas konzervatív média- és szórakoztatóipari vállalat sorsáról szól, rengeteg kavarással, hátba döféssel meg hasonló drámákkal. A harmadik évad legújabb részében a családi kézben lévő vállalat feje, illetve gyerekei is elmennek egy nemhivatalos republikánus támogatói találkozóra, hogy kitalálják, a pártnak kit lenne érdemes ajánlania a következő elnöknek.

Három esélyesebb jelölt jön szóba, és ezek a jelöltek elég jól összesűrítik a Republikánus Párt jövőjével kapcsolatos tényleges vitákat. Van a tökéletes establishment-jelölt, aki régóta ott van a pártban, és pont olyan, ahogy egy idősebb, sok befolyással és kapcsolattal rendelkező, de nem túl izgalmas jelöltet el lehet képzelni. Van a progresszívabb, latino jelölt, aki ugyan konzervatív, de azért sejthető, hogy esetleg képes lehet megszólítani a demokrata táborból is szavazókat.

És van a Mencken nevű jelölt, aki már a Youtube-ról szerez magának tábort, és az altrightos, szélsőjobbos vonalat hozza. Nem meglepő módon az Utódlás íróinak az ő esetében jutott eszükbe belekeverni Orbánt is a képbe. Valahol a rész felénél ugyanis a Roy család tagjai összeülnek, hogy kitalálják, kit lenne érdemes támogatniuk közösen a három jelölt közül. És a családi médiabirodalomnak egészen másmilyen jövőt elképzelő, ismerten a demokraták felé húzó Siobhan Roy előbb a progresszív jelölt mellett kezd el érvelni, majd amikor szóba kerül Mencken, akkor többek között bedobja azt az érvet is, hogy amellett, hogy egy toxikus, nativista, abortuszellenes jelöltről van szó, mellette annyi elképzelése van a diplomáciáról, hogy szívesen menne őzekre vadászni Orbán Viktorral, majd kereskedelmi háborút kezdene Kínával.

Nem ez volt az első alkalom, hogy Magyarország szerepet kapott a HBO-n futó sorozatban, a második részben volt ugyanis egy rész, amikor a család tagjai csapatépítés jelleggel egy magyar kúriába mentek el vadászni, de emlékeim szerint Orbán akkor nem került szóba.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.