Lesöpörte az asztalról Orbán levelét az Európai Bizottság

POLITIKA
2021 november 23., 21:05
comments 32
Orbán Viktor az Európai Unió állam- és kormányfőinek kétnapos csúcsértekezletén Brüsszelben 2021. október 22-én
photo_camera Orbán Viktor az Európai Unió állam- és kormányfőinek kétnapos csúcsértekezletén Brüsszelben 2021. október 22-én Fotó: GAETAN CLAESSENS

Tekervényes levélben kérte Orbán Viktor Ursula von der Leyent és az Európai Bizottságot, hogy ugyan függesszék már fel azokat a Magyarország ellen indított kötelezettségszegési eljárásokat, amik „aláássák a tagállamok területi és nemzeti integritását, valamint polgárai biztonságának védelmét célzó intézkedéseit."

Az Európai Bizottság több ügyben - többek közt a jogállamisági mechanizmussal összefüggésben - is indított ilyen eljárást Magyarország ellen, sőt: november közepén az Európai Bírósághoz fordult, és pénzbírság kiszabását kérte, mivel Magyarország nem tartotta be a menekültügyre és a visszatérésre vonatkozó uniós szabályokkal kapcsolatos tavaly decemberi bírósági ítéletet.

Ha lehet hinni Havasi Bertalannak - és ha valakinek Orbán-ügyben lehet, akkor az ő - a miniszterelnök hosszú vaskos bekezdésekben védte igazát a levélben.

A kormányfő részletesen taglalta, hogy a globális kihívások megkövetelik a válságokkal szembeni ellenálló képesség növelését, ebben a szellemben döntött úgy Magyarország tavaly júliusban, hogy nem válik a Covid által sújtott unió pénzügyi helyreállításának akadályává.

Szerinte viszont el kell ismerni, hogy a jelenlegi rendkívüli migrációs helyzetet is különleges intézkedésekkel kell kezelni, mert a biztonságunk és területi integritásunk forog kockán. Ebből az következik, így Orbán, hogy a jogi kereteket a valósághoz kell igazítani, és „a tagállamokat nem lehet felelősségre vonni vagy büntetni azért, mert működőképes - egyszersmind arányos - megoldásokat alkalmaznak a mindnyájunkat fenyegető kihívásokra.”

A magyar miniszterelnök hosszasan - tőle szokatlan, bürokratikus nyelvezetet használva - értekezett „nem megfelelő jogi keretekről és eszközökről”. Arról is írt, hogy a jelenlegi menekültügyi rendszer egyik gyenge pontja, hogy a tagállam területére történő belépés jogát mindenki számára biztosítani kell anélkül, hogy lehetőség lenne a kérelmező hátterének alapos vizsgálatára a határon, mielőtt engedélyeznék a belépést az országba.

A különleges eljárásokra példaként említette azt, amikor az unió úgy döntött, hogy lazít az állami támogatás szabályain, és aktiválják az általános mentességi záradékot, így lehetővé téve a tagállamoknak, hogy eltérjenek a költségvetési követelményektől. Szerinte most minden területen új megközelítésre van szükség.

Hasonlóan különleges eljárás alá esnek szerinte a jelen migrációs krízisben a kötelezettségszegési eljárások, és azt kérte a Bizottságtól, tegyen javaslatot a jogi keretrendszer megváltozott realitásokhoz igazított átalakítására, haladéktalanul szüntesse meg a hatályban lévő, elavult és a helyzet megoldását gátló szabályozás kikényszerítését.

Nem hatotta meg a bikkfanyelvű fejtegetés a Bizottságot. Írásban még nem válaszoltak, de Margaritisz Szkínász bizottsági alelnök egy Strasbourgban tartott sajtótájékoztatón kérdésre felelve azt mondta, nincs nagyon miről beszélni:

„Nincs politikai mozgástér a kötelezettségszegési eljárásokban. Szigorúan meghatározott, könyv szerinti folyamatokról van szó. Az ilyen eljárás lezárására az egyetlen lehetőség az, ha annak az alapját jelentő ügy megoldódik. Politikai okokból vagy levelekkel nem lehet leállítani egy kötelezettségszegési eljárást.”

(Euronews)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.