Történelmi mélypontra zuhant a török líra, miután Erdogan kiállt a „gazdasági szabadságharc” mellett

külföld
2021 november 23., 06:50
comments 2

Jelentős zuhanás után történelmi mélypontra jutott kedden a török líra árfolyama, miután az országot vezető Recep Tayyip Erdoğan kiállt az alacsony kamatok megtartása mellett, és közölte azt is, hogy Törökország győzedelmeskedni fog a „gazdasági szabadságharcban”.

A Portfólió hétfői összesítése szerint a líra idén már 53,1%-kal értékelődött le a dollárral szemben, ebből 18,7%-ot az elmúlt egy hónapban hozott össze, 13,3%-kal pedig egy hét alatt zuhant.

photo_camera Fotó: HALIL SAGIRKAYA/Anadolu Agency via AFP

A Reuters által idézett elemzők szerint hiába Erdogan bejelentése, hamarosan szükség lehet rendkívül kamatemelésre. A friss adatokból látni, hogy a fogyasztói bizalom is mélyponton van az országban.

Erdogan már hosszú hónapok óta helyez hatalmas nyomást a török jegybank kamatpolitikájára, a központi bank az elnöki nyomasztásra legutóbb múlt csütörtökön vágott tovább az alacsony kamaton, amitől Erdogan az export növekedését várja. Az elnök hétfő késő este sajtótájékoztatót is tartott, ahol számos elemzőnek ellentmondva közölte, hogy egy szigorúbb monetáris politika nem csökkentené az infláció mértékét.

Érdekesség, hogy éppen kedden járt mélyponton a forint árfolyama is, de ez annyiban nem meglepő egybeesés, hogy a belföldi tényezők mellett a nemzetközi trendek is alakítják a feltörekvő piacok valutáját, és a sokat erősödő dollár nem tesz jót sem a forint, sem a líra árfolyamának.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.