Történelmi mélypontra zuhant a török líra, miután Erdogan kiállt a „gazdasági szabadságharc” mellett

2021 november 23., kedd 6:50
2

Jelentős zuhanás után történelmi mélypontra jutott kedden a török líra árfolyama, miután az országot vezető Recep Tayyip Erdoğan kiállt az alacsony kamatok megtartása mellett, és közölte azt is, hogy Törökország győzedelmeskedni fog a „gazdasági szabadságharcban”.

A Portfólió hétfői összesítése szerint a líra idén már 53,1%-kal értékelődött le a dollárral szemben, ebből 18,7%-ot az elmúlt egy hónapban hozott össze, 13,3%-kal pedig egy hét alatt zuhant.

Fotó: HALIL SAGIRKAYA/Anadolu Agency via AFP

A Reuters által idézett elemzők szerint hiába Erdogan bejelentése, hamarosan szükség lehet rendkívül kamatemelésre. A friss adatokból látni, hogy a fogyasztói bizalom is mélyponton van az országban.

Erdogan már hosszú hónapok óta helyez hatalmas nyomást a török jegybank kamatpolitikájára, a központi bank az elnöki nyomasztásra legutóbb múlt csütörtökön vágott tovább az alacsony kamaton, amitől Erdogan az export növekedését várja. Az elnök hétfő késő este sajtótájékoztatót is tartott, ahol számos elemzőnek ellentmondva közölte, hogy egy szigorúbb monetáris politika nem csökkentené az infláció mértékét.

Érdekesség, hogy éppen kedden járt mélyponton a forint árfolyama is, de ez annyiban nem meglepő egybeesés, hogy a belföldi tényezők mellett a nemzetközi trendek is alakítják a feltörekvő piacok valutáját, és a sokat erősödő dollár nem tesz jót sem a forint, sem a líra árfolyamának.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt