A JPMorgan vezére sajnálja, hogy azt mondta, hogy a bankjuk tovább fog fennmaradni, mint a Kínai Kommunista Párt

november 24., szerda 14:35
3

A JPMorgan Chase vezérigazgatója, Jamie Dimon megbánta, hogy nemrég arról beszélt, hogy a Wall Street-i bank tovább fog fennmaradni, mint a Kínai Kommunista Párt. A Financial Times szerint Dimon már úgy látja, hogy nem kellett volna ezt a megjegyzést tennie.

Dimon egy keddi, bostoni üzleti fórumon mesélte el a résztvevőknek: nemrég azzal viccelődött, hogy valaki mondta neki, a Kommunista Párt a századik születésnapját ünnepli, mire ő azt mondta, hogy pont mint a JPMorgan Kínában, és lefogadja, a bank fog tovább fennmaradni. Dimon ezután hozzátette, ezt nem mondhatná ki Kínában, bár valószínűleg most is hallgatják, amit mond.

Dimon azután kért elnézést, hogy kedden egy bostoni üzleti fórumon arról beszélt a résztvevőknek, hogy nemrég azzal viccelődött, hogy valaki mondta neki, hogy a Kommunista Párt a századik születésnapját ünnepli, mire ő mondta, hogy pont mint a JPMorgan Kínában, és lefogadja, hogy a bank fog tovább fennmaradni. Dimon ezután azt mondta, hogy ezt nem mondhatná ki Kínában, bár valószínűleg most is hallgatják, amit mond.

Fotó: MANDEL NGAN/AFP

A JPMorgan vezetője szerdán már közleményben határolódott el saját szavaitól, mint írta, csak saját vállalatuk erejét és hosszú életkorát akarta hangsúlyozni, és nem kellett volna így fogalmaznia.

Dimon megjegyzése kevéssel egy héttel azután történt, hogy a bankvezér egy napra Hongkongba látogatott. Ezzel ő lett az első Wall Street-i bankigazgató, aki a járvány kitörése óta kínai területre utazott.

Mint a cikk megjegyzi, mivel a Kínában is tevékenykedő globális bankok a bevételeik egy jelentős részét szerzik Kínából, ezért általában nagyon óvatosak a vezetőik, amikor kínai kérdésekben kell megszólalniuk. Az elmúlt években több nagybank vezetője is magyarázkodni volt kénytelen, amiért Peking számára kényes kérdésekben nyilvánultak meg.

A JPMorgan közleménye szerint Dimon belátta, hogy sosem szabad könnyelműen vagy tiszteletlenül beszélni egy másik országról vagy országok vezetőiről, és hogy a beszélgetés során Dimon világossá tette azt is, hogy a kínai emberek rendkívül okosak és figyelmesek. A bankvezér emellett elkötelezett a Kínával folytatott konstruktív gazdasági párbeszéd mellett, írja még a közlemény.

A JPMorgan épp 1921-ben, a Kínai Kommunista Párt megalapításának évében jelent meg Kínában. Az amerikai székhelyű óriásbank idén lehetőséget kapott arra a kínai hatóságoktól, hogy teljesen magán- és külföldi kézben lévő befektetési bankként üzemeljenek az országban, ami korábban más nyugati bankoknak még nem adatott meg.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt