A JPMorgan vezére sajnálja, hogy azt mondta, hogy a bankjuk tovább fog fennmaradni, mint a Kínai Kommunista Párt

külföld
2021 november 24., 14:35
comments 3

A JPMorgan Chase vezérigazgatója, Jamie Dimon megbánta, hogy nemrég arról beszélt, hogy a Wall Street-i bank tovább fog fennmaradni, mint a Kínai Kommunista Párt. A Financial Times szerint Dimon már úgy látja, hogy nem kellett volna ezt a megjegyzést tennie.

Dimon egy keddi, bostoni üzleti fórumon mesélte el a résztvevőknek: nemrég azzal viccelődött, hogy valaki mondta neki, a Kommunista Párt a századik születésnapját ünnepli, mire ő azt mondta, hogy pont mint a JPMorgan Kínában, és lefogadja, a bank fog tovább fennmaradni. Dimon ezután hozzátette, ezt nem mondhatná ki Kínában, bár valószínűleg most is hallgatják, amit mond.

Dimon azután kért elnézést, hogy kedden egy bostoni üzleti fórumon arról beszélt a résztvevőknek, hogy nemrég azzal viccelődött, hogy valaki mondta neki, hogy a Kommunista Párt a századik születésnapját ünnepli, mire ő mondta, hogy pont mint a JPMorgan Kínában, és lefogadja, hogy a bank fog tovább fennmaradni. Dimon ezután azt mondta, hogy ezt nem mondhatná ki Kínában, bár valószínűleg most is hallgatják, amit mond.

photo_camera Fotó: MANDEL NGAN/AFP

A JPMorgan vezetője szerdán már közleményben határolódott el saját szavaitól, mint írta, csak saját vállalatuk erejét és hosszú életkorát akarta hangsúlyozni, és nem kellett volna így fogalmaznia.

Dimon megjegyzése kevéssel egy héttel azután történt, hogy a bankvezér egy napra Hongkongba látogatott. Ezzel ő lett az első Wall Street-i bankigazgató, aki a járvány kitörése óta kínai területre utazott.

Mint a cikk megjegyzi, mivel a Kínában is tevékenykedő globális bankok a bevételeik egy jelentős részét szerzik Kínából, ezért általában nagyon óvatosak a vezetőik, amikor kínai kérdésekben kell megszólalniuk. Az elmúlt években több nagybank vezetője is magyarázkodni volt kénytelen, amiért Peking számára kényes kérdésekben nyilvánultak meg.

A JPMorgan közleménye szerint Dimon belátta, hogy sosem szabad könnyelműen vagy tiszteletlenül beszélni egy másik országról vagy országok vezetőiről, és hogy a beszélgetés során Dimon világossá tette azt is, hogy a kínai emberek rendkívül okosak és figyelmesek. A bankvezér emellett elkötelezett a Kínával folytatott konstruktív gazdasági párbeszéd mellett, írja még a közlemény.

A JPMorgan épp 1921-ben, a Kínai Kommunista Párt megalapításának évében jelent meg Kínában. Az amerikai székhelyű óriásbank idén lehetőséget kapott arra a kínai hatóságoktól, hogy teljesen magán- és külföldi kézben lévő befektetési bankként üzemeljenek az országban, ami korábban más nyugati bankoknak még nem adatott meg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.