Bemutatkozott az új német kormány: minimálbér, lakhatás és megújuló energia a fókuszban

Külpolitika
2021 november 24., 17:34
comments 1

Az emberi jogok által vezérelt külpolitikára törekednek a közös kormányzásra készülő német pártok - derül ki a szociáldemokraták (SPD), a Zöldek és a liberálisok (FDP) koalíciós szerződéséből, amelynek dokumentumát szerdán mutatták be Berlinben. Közel két hónapig tartó egyeztetések után született meg a megállapodás a hárompárti koalíciós kormányról Németországban.

A kancellár a szociáldemokrata Olaf Scholz lesz, az alkancellári tisztséget a Zöldek társelnöke, Robert Habeck kapta, aki egyúttal környezet- és éghajlatvédelmi miniszter is lett. A pénzügyi tárcát az FDP elnöke, Christian Lindner szerezte meg. A német külpolitikát pedig a Zöldek társelnöke, Annalena Baerbock irányítja.

Ha mindhárom párt elfogadja a szerződést, a december 6-án kezdődő héten a szövetségi parlamentben (Bundestag) megválasztják kancellárnak Olaf Scholz-ot, a szociáldemokraták jelöltjét, és megalakul az új német kormány. Olaf Scholz a 177 oldalas szerződést bemutató tájékoztatón elsőként azt emelte ki, hogy az ország modernizációjára készülnek, így elkezdődik "a beruházások évtizede", legelső intézkedéseik között pedig 9,60 euróról 12 euróra emelik az óránkénti bruttó minimálbért, amivel tízmillió munkavállaló helyzetét javítják.

photo_camera Fotó: WOLFGANG KUMM/dpa Picture-Alliance via AFP

Christian Lindner, a jobbközép irányultságú FDP elnöke elmondta, hogy három, erősen különböző párt készül koalícióra, és "soha nem is titkolták" nézeteltéréseiket. Mégis együtt kormányoznak, mert egyesítik őket a fennálló viszonyok, a "status quo" meghaladásának és az ország modernizálásának szándéka.

Annalena Baerbock, a balközép irányultságú Zöldek társelnöke hangsúlyozta, hogy a három párt több "paradigmaváltásra" készül. A külpolitikában az a céljuk, hogy "visszatérjen az aktív európai külpolitika", és a "közös diplomáciát" az "értékek és az emberi jogok vezéreljék".

A három párt szerződése alapján Németország az eredetileg ütemezett és törvényben rögzített 2038 helyett már 2030-ra felhagy a kőszén felhasználására épülő áramtermeléssel, és ugyancsak 2030-ra 80 százalékra emelik a megújuló forrásokból termelt áram arányát a jelenlegi 45 százalékról.

Az eddigi 15 százalék helyett 11 százalékban maximálnák a lakbérek emelését a következő 3 évben. A koalíció évi 400 ezer új lakás építését segítené elő, ebből 100 ezer lenne az állami támogatásból épülő. Leszállítanák az általános választójog korhatárát 18 évről 16 évre, bár ehhez még alaptörvényt is kell majd módosítani az országban.

A többi között arról is megállapodtak, hogy bevezetik a kannabisz legális és ellenőrzött értékesítését. (MTI/444.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.