Néhány óra után már le is mondott Svédország első női miniszterelnöke

november 24., szerda 17:56
2

Néhány órával kinevezése után lemondott Svédország első női miniszterelnöke - írja a BBC. Magdalena Andersson azután mondott le, hogy a koalíciós partner kilépett a kétpárti kisebbségi kormányból, és a költségvetési vitában vereséget szenvedett.

Magdalena Andersson bejelenti a lemondását Fotó: AFP

„Nem akarok olyan kormányt vezetni, amelynek legitimitását meg lehet kérdőjelezni” – magyarázta Andersson egy sajtótájékoztatón. Azt mondta, alkotmányos gyakorlat, hogy a koalíciós kormánynak le kell mondania, ha az egyik párt úgy dönt, hogy kilép a kormányból, de elkötelezett egy szociáldemokrata egypárti kormány vezetésében.

„Annak ellenére, hogy a parlamenti helyzet változatlan, újra meg kell próbálni” – tette hozzá a kormányalakításra utalva.

A stockholmi parlament – két hétig tartó tárgyalásokat követően – szerdán választotta meg az új kormányfőt, Magdalena Anderssont, a svéd szociáldemokraták vezetőjét. Ő lett az első női kormányfő a skandináv királyságban, az előző kormányban pénzügyminiszter volt. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt