Terhes nők és három gyerek is van a La Manche-csatornán elsüllyedt csónak halálos áldozatai közt

november 25., csütörtök 12:11
6

Terhes nők és három gyerek is volt a 27 halálos áldozat között, akik szerdán a La Manche-csatornán egy felfújható csónakban próbáltak meg az Egyesült Királyságba jutni, de a hajó elsüllyedt - jelentették a francia hatóságok. Az áldozatok többsége Irakból és Iránból menekülő kurd volt. Tizenhét férfi, hét nő, két fiú és egy lány fulladt meg. Egy iraki és egy szomáliai férfit kimerültség és hipotermia miatt kezelnek a Calais-i kórházban.

Mivel nem volt erős szél, és a tenger is nyugodt volt aznap, több francia lap arról írt, hogy a menekülteket szállító hajót vagy elütötte egy konténerhajó, vagy pedig összecsuklott az utasai súlya alatt. A csónakot később megtalálták, le volt eresztve, de még lebegett a vízen.

Egy csónak maradványai Wimereux-nél, ahonnan a menekültek hajói indulni szoktak az Egyesült Királyság felé. Fotó: FRANCOIS LO PRESTI/AFP

A lille-i államügyész bűnügyi nyomozást indított az ügyben. Szerdán letartóztattak négy férfit, akiket azzal gyanúsítanak, hogy közvetlen közük lehetett az átkelési kísérlethez, egy ötödiket pedig csütörtökön reggel. Utóbbi német rendszámú autót vezetett, és Németországban vásárolt felfújható csónakokat. Gérald Darmanin belügyminiszter elmondta, hogy év eleje óta 1500 embercsempészettel gyanúsított embert tartóztattak le Franciaországban. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt