Terhes nők és három gyerek is van a La Manche-csatornán elsüllyedt csónak halálos áldozatai közt

tragédia
2021 november 25., 12:11
comments 5

Terhes nők és három gyerek is volt a 27 halálos áldozat között, akik szerdán a La Manche-csatornán egy felfújható csónakban próbáltak meg az Egyesült Királyságba jutni, de a hajó elsüllyedt - jelentették a francia hatóságok. Az áldozatok többsége Irakból és Iránból menekülő kurd volt. Tizenhét férfi, hét nő, két fiú és egy lány fulladt meg. Egy iraki és egy szomáliai férfit kimerültség és hipotermia miatt kezelnek a Calais-i kórházban.

Mivel nem volt erős szél, és a tenger is nyugodt volt aznap, több francia lap arról írt, hogy a menekülteket szállító hajót vagy elütötte egy konténerhajó, vagy pedig összecsuklott az utasai súlya alatt. A csónakot később megtalálták, le volt eresztve, de még lebegett a vízen.

Egy csónak maradványai Wimereux-nél, ahonnan a menekültek hajói indulni szoktak az Egyesült Királyság felé.
photo_camera Egy csónak maradványai Wimereux-nél, ahonnan a menekültek hajói indulni szoktak az Egyesült Királyság felé. Fotó: FRANCOIS LO PRESTI/AFP

A lille-i államügyész bűnügyi nyomozást indított az ügyben. Szerdán letartóztattak négy férfit, akiket azzal gyanúsítanak, hogy közvetlen közük lehetett az átkelési kísérlethez, egy ötödiket pedig csütörtökön reggel. Utóbbi német rendszámú autót vezetett, és Németországban vásárolt felfújható csónakokat. Gérald Darmanin belügyminiszter elmondta, hogy év eleje óta 1500 embercsempészettel gyanúsított embert tartóztattak le Franciaországban. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.