Karikó Katalin szerint két hét múlva kiderül, mennyire hatékony a Pfizer oltása az omikron ellen

járvány
2021 november 27., 16:16

A magyar biokémikus úgy látja a Pfizer az eddigi 100 nap helyett már 31 nap alatt is képes kifejleszteni egy új oltóanyagot. Karikó Katalin az ATV kérdésére elmondta, hogy már a Pfizer is laboratóriumi vizsgálatokat folytat az új vírusvariáns miatt, és két hét múlva kiderühet, hogy hatékony–e az új variáns ellen a jelenlegi vakcina.

Szerinte nem jelenthető ki, hogy a jelenlegi vakcina nem véd a koronavírus új variánsával szemben. Éppen azt nézik, hogy az oltottak megbetegszenek–e Dél-Afrikában.

Egyelőre azt lehet tudni, hogy az az ember, aki Belgiumba repült és omikron variánst találtak a szervezetében, nem volt beoltva. Az az utas viszont oltott volt, aki Hong-Kongban karanténba került és pozitív tesztje, de arról nincs jelentés, hogy megbetegedett volna” - mondta. Most majd azt figyelik, hogy mi történik az oltottakkal és azokkal, akik nem kaptak oltást.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.