Ahol lesifotós várja az embert, ott nem véletlenül szivárog ki egy rutinszerűen felvett beszélgetés

POLITIKA
2021 november 29., 13:53
comments 2

Utólag okos az ember, védekezett Bajnai Gordon a 24.hu-nak adott interjújában, amiért leült tárgyalni Gansperger Gyulával és Rahimkulovékkal a budapesti városháza eladásáról. Magyarázata szerint régi üzleti kapcsolatukra való tekintettel szívességből tett eleget Gansperger kérésének, de már a tárgyalás közben rossz érzései támadtak.

Elmondása szerint az egyórás megbeszélésről készített felvételt tendenciózusan vágták össze, ezért tűnhet úgy, hogy ő városházi korrupcióról beszél. Szerinte Ganspergernek az fájhat a legjobban, hogy lebaloldalizzák. Az alábbiakban Bajnai legfontosabb állításait gyűjtöttem össze.

Gansperger Gyuláról

  • "Túl költőire sikeredett" a kiszivárgott felvételen elhangzott "Gyula régi harcostársam" mondat.
  • Valójában már évek óta nincs aktív kapcsolata Ganspergerrel, akivel 1998 óra volt üzleti kapcsolata, és 2003–2006 között együtt is dolgoztak a Wallisnál.
  • Gansperger "mindig is határozottan jobboldali érzelmű ember volt", akinek most valószínűleg az fáj a legjobban, hogy "a Fidesz-sajtó baloldali üzletembernek titulálja, kiközösíti".

A rendszer természetéről

  • Ami Ganspergerrel történik, az sokaknak tanulságos lehet.
  • "Megjegyzem, azokban az években a Wallisban dolgozott Wachsler Tamás és Fürjes Balázs is, de ezért őket még nem emlegetik baloldaliként."

Valójában nem akart bizniszelni Rahimkulovékkal:

  • Még "a rövidre összevágott szövegben is bennmaradt", amikor azt mondja, hogy volt miniszterelnökként nincs és nem is lehet üzleti érdeke.
  • Utólag már bánja, hogy tett egy gesztust Gansperger kérésére.
  • Szerinte abban nincs semmi szokatlan, hogy az egyik legnagyobb magyarországi befektető meg akart vele ismerkedni, általában is sokan kérik ki a véleményét Magyarországról a világ legnagyobb befektetői közül.
  • A találkozó miatt, amit utólag maga sem tart okos döntésnek, feljelentést tett a rendőrségen, de nem kívánja megnevezni, hogy kire gyanakszik.

Miért gyanakszik tudatos lejárató akcióra?

  • Már a találkozóra érkezve lefényképezte egy lesifotós, majd az egész beszélgetést jó minőségben rögzítették, hogy aztán az egyórányi hanganyagból "szinte szavanként" összevágjanak egy "ötperces hazug változatot".
  • "Ha lesifotós várja az embert, ott nem csupán arról van szó, hogy véletlenül kikerült egy rutinszerűen felvett beszélgetés."

Magáról a felvételről

  • Azt állítja, hogy a szavait teljesen kiforgatták a jelentésükből azzal, hogy kiragadták a szövegkörnyezetből.
  • "Cápákat" például akkor emlegetett, amikor beszélgetőpartnerei arról győzködték, hogy náluk igenis ajánlkoznak közvetítők, akik szerint nyélbe üthető a biznisz. Bajnai állítása szerint az ilyen ajánlkozókat nevezte cápáknak, akik valójában nem tudnak elintézni semmit, és az ilyen, minden rendszerben felbukkanó, pártokra hivatkozó, jutalékot kérő közvetítőktől intett óva.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.