Az ausztrál kormány törvénnyel leplezné le az online trollokat

2021 november 29., hétfő 8:19
12

Az ausztrál kormány vasárnap jelentette be, hogy bevezetnek egy törvényt az online trollok leleplezésére, és a közösségi médiaóriásokat, például a Facebookot meg a Twittert tennék felelőssé a trollok azonosításáért.

Scott Morrison miniszterelnök szerint az új törvény majd megvédi az ausztrálokat az online visszaélésektől és zaklatásoktól. Úgy fogalmazott, hogy „az online világ nem lehet vadnyugat”, ahol „a trollok névtelenül járkálhatnak, bántalmazhatnak és zaklathatnak” bárkit, mert „ez a való világban nem történhetne meg”, és szerinte „semmi sem indokolja, hogy a digitális világban megtörténjen”.

A tervek szerint 2022 elején terjesztik a parlament elé az új jogszabályt, amire Michaelia Cash főügyész szerint azért van szükség, hogy egyértelművé tegyék, a közösségi médiaplatformok, nem pedig a felhasználók felelősek a mások által tett rágalmazó megjegyzésekért.

A jogszabály megkövetelné, hogy az érintett közösségi oldalaknak legyen Ausztráliában egy-egy székhellyel rendelkező kijelölt szervezetük, és csak abban az esetben védekezhetnének az ellen, hogy a rágalmazó kommentek közzétevőjeként bepereljék őket, ha eleget tesznek a jogszabályban foglalt elvárásoknak. Utóbbiba beletartozik az is, hogy egy olyan rendszert kell felépíteniük, amely szükség esetén megadja a rágalmazó kommentet tevő személy adatait. (Yahoo)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt