Az Európai Gyógyszerügynökség hosszabbította meg a Pfizer-vakcinák lejárati idejét

járvány
2021 november 29., 16:15

Az elmúlt hetekben több egészségügyi dolgozó furcsállta, hogy meghosszabbították a Pfizer-vakcinák lejárati idejét.

Voltak, akik kétségbeesetten osztották meg egymással az erről szóló értesítést, amit úgy értelmeztek, hogy lejárt, használhatatlan oltóanyagot kell beadniuk az embereknek csak azért, mert az ország vezetői így döntöttek. Ez nincs így.

photo_camera Fotó: KENA BETANCUR/AFP

Egyszerűen arról van szó, hogy az Európai Gyógyszerügynökség szeptemberben 6-ról 9 hónapra növelte a megfelelő hőmérsékleten tárolt Pfizer-vakcinák lejárati idejét (ebben a dokumentumban a 9. oldalon írnak róla). Ez minden uniós országban érvényes, tehát Magyarországon is, erősítette meg az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI). A vakcina legfrissebb alkalmazási előírásában is 9 hónap szerepel.

A szeptember után gyártott vakcinákra már az új szabály szerint nyomtatják a lejárati időt.

De mi a helyzet a régebbiekkel? Azok az ampullák, amik az eredeti szabály szerint 2021 júniusa és 2022 márciusa közt jártak volna le, három hónappal tovább felhasználhatók – olvashatjuk például a német Paul Ehrlich Intézet vagy az illetékes osztrák hivatal honlapján.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.