Egyre népszerűbbé és egyre inkább e-sporttá válik a sakk, a most zajló vb-döntő az egész sportág sorsát befolyásolja

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
2021 november 29., hétfő 13:39
2

Napjaink két legismertebb norvég sportolója, Magnus Carlsen négyszeres világbajnok sakknagymester és a Borussia Dortmund elképesztően gólerős futballistája, Erling Håland összeálltak egy közös fotóra a német csapat november eleji meccsének félidejében.

Ebben első látásra nincs semmi meglepő, de a sakkvilágot szorosabban követők között voltak, akik fennakadtak rajta. Ekkor már ugyanis javában közeledett a november végi sakkvilágbajnoki döntő Dubajban, és Carlsen egyáltalán nem úgy viselkedett, ahogy egy ekkora esemény résztvevőitől megszokta a világ.

A világbajnoki döntő a sakk legnagyobb eseménye, a játékosok hónapokon át rendkívül intenzíven készülnek, igyekeznek a lehető legjobban kizárni a külvilágot, és a lehető legtöbbet megtudni ellenfelük játékáról. Persze önmagában egyetlen dortmundi kitérő nem lett volna annyira kirívó, de Carlsen az egész felkészüléshez máshogy állt hozzá, mint amit megszoktak: például online villámsakkversenyeken vett részt, amikről tudható, hogy rendkívül kimerítőek, és nagyon nehéz mellettük elmélyülten foglalkozni bármivel, ezért valószínűleg egyetlen konzervatívabb edző sem javasolná a versenyzőjének, hogy így készüljön egy döntőre.

Ehhez képest sokkal hagyományosabb felkészülést vitt Carlsen ellenfele, az orosz Jan Nyepomnyascsij (innentől csak Nepo), aki maga beszélt róla, hogy rengeteget dolgoztak a döntő előtt, és aki a moszkvai Szkolkovo Műszaki Intézet szuperszámítógépének segítségével készült az összecsapásra.

A dubaji döntő helyszíne Fotó: GIUSEPPE CACACE/AFP

Az első három meccs alapján nem hiába: bár a 14 partisra tervezett finálé előtt a fogadóirodák Carlsent tartották esélyesebbnek, eddig nem bírt egymással a két sakkozó, három döntetlennél tartunk most. A három játszmából a második a kaotikus fordulatok és váratlan húzások miatt jó eséllyel emlékezetes marad, míg a harmadikon mindketten szinte végig tökéletes összhangban léptek azzal, amit amúgy a fejleményeket élőben elemző szuperszámítógép is javasolt volna.

Amiért más ez a döntő

Persze önmagában az, hogy Carlsen máshogy készül fel egy vb-döntőre, mint amit megszoktunk, nem lenne túl érdekes. Csakhogy közben a norvég nagymester nemcsak az elmúlt évtizedek legkiválóbb játékosa, de mellette épp a szemünk láttára forradalmasíthatja az egész sportágat.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt