Engedjék Ressának átvenni a Nobel-díját, kéri az ENSZ a Fülöp-szigetek kormányától

2021 november 29., hétfő 20:11

Engedjék elutazni Oslóba, a Nobel-békedíj átadására Maria Ressa újságírót, sürgette hétfőn az ENSZ a Fülöp-szigetek kormányát. Az idei Nobel-békedíjat két újságírónak, Ressa mellett az orosz Dmitrij Muratovnak ítélték oda, amit a nagyközönség a szólásszabadság melletti általános kiállásként is értékelt most, hogy a világban számos szervezet szerint összehangolt támadás folyik a sajtószabadság ellen.

Maria Ressa, a fülöp-szigeteki Rappler híroldal főszerkesztője, a 2021-es Nobel-békedíj egyik díjazottja Fotó: JOEL SAGET/AFP

Ressa jelenleg nem hagyhatja el a Fülöp-szigeteket, mert időközben bezárt hírportálja, a Rappler ellen több per is folyamatban van. Stephane Dujarric, az ENSZ főtitkára, Antonio Guterres szóvivője ennek appropóján fogalmazta meg aggályait a Ressát sújtó utazási korlátozás miatt.

Ressa lapját, a Rapplert hivatalosan a folyamatban lévő perek miatt záratták be. Támogatói szerint az ellene indított perek valójában politikai természetűek, Ressa tüske volt a Fülöp-szigetek autokrata elnöke Rodrigo Duterte szemében, mert egyebek mellett sokat bírálta az elnök kábítószerek ellen indított háborúját, ami a gyakorlatban valójában arról szólt, hogy mindenféle fegyveres banditák büntetlenül mészárolhattak le bárkit, akit drogkereskedelemmel, vagy akár csak drogfogyasztással gyanúsítottak.

A Fülöp-szigeteken amúgy egészen megrázó a szabad sajtó helyzete. A World Press Freedom Index alapján az ország a 138. helyen áll a világ 180 országának rangsorában, a Committee to Protect Journalist szervezet szerint pedig mindössze hat ország van a világban, ahol az újságírók gyilkosainak kevésbé kéne tartani hatósági megtorlástól. (Via Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt